Duurzame landbouw

Duurzame landbouw

We streven naar een robuuste natuur, schoon water en een levendige bodem in de provincie Utrecht. Op dit moment neemt de biodiversiteit af en veroorzaakt de uitstoot van broeikasgassen, stikstof en andere nutriënten schade aan het klimaat, de natuur en de kwaliteit van het oppervlaktewater. Het verduurzamen van de landbouw kan een positieve invloed hebben op de fysieke leefomgeving. Hierdoor vervult de landbouw een sleutelrol. Zo kunnen agrariërs bijvoorbeeld  leefruimte creëren voor veel dieren en planten en daarmee de natuur en ons leefgebied versterken. Dat kan alleen als er ook goede inkomsten tegenover staan. Op dit moment hebben veel boeren het moeilijk en verdwijnen vooral kleinere bedrijven. Er moet een goed verdienmodel komen voor natuurinclusieve landbouw. Overheden, bedrijven en ook inwoners kunnen hier hun steentje aan bijdragen. Samen werken we toe naar een toekomstbestendig landelijk gebied.

Onze visie

Het toekomstige agrarisch gebied is wat ons betreft natuurinclusief, economisch vitaal en aantrekkelijk om in te leven en recreëren. Het landschap is gevarieerd, verrijkt door natuurlijke landschapselementen en ingericht op een manier die past bij het gebied. Hierbij is water en bodem sturend voor de inrichting. Zo worden bijvoorbeeld in de lage gebieden gewassen geteeld die bij de natte omstandigheden passen. Hierdoor krijgen dieren en planten die er van nature voorkomen ook een plekje. Boeren hebben nieuwe, rendabele verdienmodellen die hierbij aansluiten: zo worden ze betaald voor de ecosysteemdiensten die ze leveren. Inwoners zijn nauw betrokken bij de productie van voedsel en kunnen gebruik maken van een ruim aanbod aan lokaal en gezond voedsel. Op die manier leveren ook zij een directe bijdrage aan de landbouwtransitie.

Wat wij doen

Als Natuur en Milieufederatie Utrecht dragen we ons steentje bij om deze visie te realiseren. We doen dit in nauwe samenwerking met boeren, inwoners, agrarische partijen, experts, overheden, terreinbeherende organisaties en andere natuurorganisaties om de brug te kunnen slaan tussen verschillende sectoren. We betrekken de inwoners, ondersteunen lokale initiatieven en brengen burgers en boeren door onze activiteiten dichterbij elkaar.

Concreet houden we ons bezig met de volgende activiteiten:

  • Het ontwikkelen van natuurinclusieve verdienmodellen voor agrariërs;
  • Het ontwikkelen van slimme maatregelen voor een duurzame landbouw met natuur;
  • Het ondersteunen van boeren die willen verduurzamen of natuur realiseren, bijvoorbeeld door het aanbieden van inheems plantmateriaal;
  • Het stimuleren van lokaal voedsel, agroforestry, vezelteelten voor de bouw en landschapselementen;
  • Het ondersteunen van bewonersinitiatieven op gebied van lokaal voedsel;
  • Het adviseren en ondersteunen van overheden en gebiedspartijen en het behartigen van de belangen van groene boeren en natuur.

Vragen of interesse? Neem contact op met het team!