Telraam

Telraam

Hoe druk is het in de straat? Rijden er vooral fietsers, voetgangers of auto’s doorheen? En houden auto’s zich eigenlijk wel aan de snelheid? Met Telraam kunnen inwoners in de provincie Utrecht het zélf meten.

Hoe druk is het in de straat? Rijden er vooral fietsers, voetgangers of auto’s doorheen? En houden auto’s zich eigenlijk wel aan de snelheid? Met Telraam kunnen inwoners in de provincie Utrecht het zélf meten.

Telraam meet het verkeer in de straat

Telraam is een klein apparaatje dat aan de binnenzijde van het raam automatisch fietsers, voetgangers, auto’s en zwaarder verkeer in de straat kan tellen. Van gewone straten in gewone wijken is nog maar weinig verkeersinformatie beschikbaar, terwijl daar het leven van mensen zich voornamelijk afspeelt. Telraam brengt daar dus verandering in. Inwoners kunnen helpen met verkeerstellingen en krijgen meer inzicht in het verkeer in hun straat.

Data openbaar toegankelijk

De data van ieder Telraam zijn zichtbaar én bruikbaar via het openbare dashboard www.telraam.net, voor inwoners, maar ook voor overheden. Er kan van alles uit de data gehaald worden: algemene verkeersaantallen, maar ook bijvoorbeeld de snelheid van auto’s, wegomleidingen, sluiproutes of supermarkten, scholen of andere bestemmingen die veel verkeer aantrekken.
Er doen sinds 2021 al zo’n 130 enthousiaste inwoners in de provincie Utrecht mee. Het uiteindelijke doel is een meetnetwerk met zo’n 300 lokale meetpunten bij inwoners thuis.

Samen Meten Utrecht

Het Telraamproject maakt onderdeel uit van het programma Samen Meten Utrecht. De NMU voert dit programma uit, samen met de provincie Utrecht.
Deelnemers aan Telraam krijgen een startworkshop, worden begeleid bij de installatie en kunnen meedoen aan activiteiten om meer te weten te komen over de verzamelde metingen en de resultaten.
De NMU verzorgt onder andere het communitymanagement en diverse activiteiten voor de Telraam deelnemers.

Meer weten over Telraam, kijk op: https://samenmetenutrecht.nl/project/telraam/

Tags:

Wil je meer weten? Neem contact op met Isabel of Jeannine!

Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science

06 41 525 475 E-mail LinkedIn