Ruimtelijke plannen

Ruimtelijke plannen

Binnen het omgevingsrecht regelen twee wetten de vormgeving van ruimtelijke plannen: de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Deze Wro en Wabo worden per 1 januari 2024 vervangen door de Omgevingswet. Hieronder volgt een beschrijving van deze drie wetten.

Wet- en regelgeving

Binnen het omgevingsrecht regelen twee wetten de vormgeving van ruimtelijke plannen: de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Deze wetten beschrijven we hieronder verder. Alle wetten zijn digitaal te raadplegen via http://wetten.overheid.nl

Wet ruimtelijke ordening (Wro)

Op 1 juli 2008 is de Wet ruimtelijke ordening in werking getreden. Deze wet vormt de basis voor alle ruimtelijke plannen in Nederland. In de ruimtelijke ordening kunnen de volgende instrumenten gebruikt worden: structuurvisie, bestemmingsplan, beheersverordening en exploitatieplan. Het belangrijkste instrument voor burgers is het bestemmingsplan. Elk ruimtelijk plan dient voorzien te zijn van een goede ruimtelijke onderbouwing.

Meer informatie over de Wet ruimtelijke ordening en de bijbehorende instrumenten is te vinden op de iplo.nl.

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

De Wabo geldt per 1 oktober 2010 en heeft het begrip ‘omgevingsvergunning’ geïntroduceerd. De omgevingsvergunning is één geïntegreerde vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Klik hier voor een uitleg over de omgevingsvergunning en bijbehorende procedures. Meer informatie over de Wabo is te vinden op de iplo.nl.

Omgevingswet per 1 januari 2024

De Omgevingswet regelt de inrichting van Nederland en de bescherming van natuur en milieu. Het doel van de Omgevingswet is een goede balans tussen het beschermen en het benutten van de fysieke leefomgeving. De Omgevingswet verwijst voor de praktische invulling naar 4 (ministeriële) besluiten; Omgevingsbesluit (over procedures), Besluit Activiteiten Leefomgeving (over wat er gedaan mag worden en op welke manier), Besluit Kwaliteiten Leefomgeving (over milieunormen) en Besluit Bouwwerken Leefomgeving (over bouwtechnische eisen).

De regels uit de Omgevingswet en de 4 landelijke besluiten worden verder uitgewerkt door de Provincie en de Gemeente. Dat gebeurt in het provinciale en gemeentelijke Omgevingsplan. Deze vervangen onder andere de vroegere bestemmingsplannen. Daarnaast zijn er omgevingsvisies en kunnen er omgevingsprogramma’s zijn die de wensen van de Provincie en de Gemeente over de toekomst van de omgeving beschrijven. Omgevingsvisies bieden een integrale vooruitblik, terwijl programma’s thematisch zijn. Ten slotte zijn er voor een deel van de activiteiten omgevingsvergunningen nodig. Deze omgevingsvergunning zijn voor individuele activiteiten. Al deze uitwerkingen van de Omgevingswet moeten voorzien zijn van een goede ruimtelijke onderbouwing.

Meer informatie over de Omgevingswet is te vinden op www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl. 

Alle wetten en besluiten zijn digitaal te raadplegen via http://wetten.overheid.nl

Voor meer informatie:

Profiel Martha Harssema

Martha Harssema

Projectleider natuurinclusieve samenleving – ruimtelijke ordening

06 38 080 829 E-mail LinkedIn
Profiel Milan van Hulst

Milan van Hulst

Projectleider natuurinclusieve samenleving – ruimtelijke ordening

06 41 525 784 E-mail