Opzetten en doorontwikkelen lokale klusteams | voor bewonersinitiatieven en gemeenteambtenaren

Het gratis ontvangen van energieadvies heeft al vele bewoners van de provincie Utrecht geholpen om de energierekening omlaag te brengen. Dit kan zowel gaan om het veranderen van gedrag als advies over kleine en grote isolatiemaatregelen. Het daadwerkelijk uitvoeren van kleine maatregelen zoals radiatorfolie aanbrengen, tochtstrips plakken, gordijnen ophangen en wellicht kieren dichten vergroot te impact van dit advies. Hiervoor worden klus- en fixteams opgericht.

Op 11 september delen Stichting Technotrend en Stichting FIXbrigade Nederland hun ervaring met het opzetten en doorontwikkelen van deze lokale klus- en fixteams. Ben je onderdeel van een energie-initiatief of ben je werkzaam bij een gemeente in de provincie Utrecht, schrijf je dan snel in voor deze bijeenkomst!

 

Bijeenkomst: Opzetten en doorontwikkelen lokale klusteams

Datum: 11 september 2024
Tijd: 15:00-17:00 
Locatie: Social Impact Factory, Vredenburg 40, 3511 BD Utrecht
Voor: Bewonersinitiatieven en gemeenteambtenaren provincie Utrecht  

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland heeft Stichting Technotrend in samenwerking met onder andere Energie-U, Wijkcoöperatie Kanaleneiland en gemeente Utrecht een lokaal klusteam opgericht van zeven wijkbewoners. Samen hebben zij al meer dan 400 huishoudens geholpen met het aanbrengen van kleine maatregelen. In combinatie met het opvolgen van de adviezen kan een huishouden tot wel 400 euro op de energierekening besparen.  

Een FIXbrigade gaat nog een stap verder. Naast kleine maatregelen nemen zij een bakfiets vol gereedschap mee om ook kieren te dichten om tocht weg te kunnen nemen. Hiermee kan een huishouden tot wel 1200 euro per jaar besparen! Zij doen dit door lokaal mensen op te leiden en als betaalde kracht in te zetten. Een interessante springplank naar betaald werk!

 

Kom 11 september naar de bijeenkomst

Stichting Technotrend en Stichting FIXbrigade Nederland delen graag hun ervaring met Utrechtse bewonersinitiatieven, gemeenten en andere belangstellenden, om op deze manier meer mensen te kunnen helpen.

  • Hoe vind je vrijwilligers?
  • Kun je je vrijwilligers ook betalen?
  • Hoe kom je achter de voordeur?
  • Hoe werk je samen met andere organisaties?
  • Welke financiering is interessant voor zo’n aanpak?
  • Hoe zorg je voor een duurzame aanpak?
  • Hoe kunnen ambassadeurs en klussers elkaar aanvullen?
  • En bij wie kun als initiatief ondersteuning krijgen om zo’n aanpak te realiseren?

Over deze vragen en meer gaan we op 11 september met elkaar in gesprek.  

Aanmelden

 

Wil je alvast meer weten?  

Stichting Technotrend heeft een toolbox ontwikkeld waarin ze hun aanpak uitleggen. Deze is niet alleen gericht op energiebesparing, maar ook op het opbouwen van een veerkrachtige en duurzame gemeenschap. Deze toolbox is een modulair pakket aan ondersteunende middelen dat helpt om via buurtinitiatieven en onderwijs energiebesparing bij huishoudens te faciliteren. Bekijk de toolbox. 

Meer informatie over de FIXbrigades vind je hier.

 

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit het Servicepunt Energie. Het Servicepunt Energie komt voort uit een samenwerking tussen Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Energie van Utrecht. De Provincie Utrecht financiert het servicepunt en werkt samen om de energietransitie te versnellen voor gemeenten en energie-initiatieven. 

Vragen of meer weten? Neem contact op met Laura!

Profiel Laura Smid

Laura Smid

Projectleider klimaat – duurzame energie