Open Voedselbossen Dag 2024

Open Voedselbossen Dag 2024

Op zaterdag 24 augustus wordt voor het eerst de Open Voedselbossen Dag georganiseerd! Op deze dag openen zeven voedselbossen in de hele provincie Utrecht hun deuren voor bezoekers. Ontdek wat een voedselbos precies is en hoe mooi en bijzonder deze groene oases zijn, met interessante rondleidingen door gepassioneerde gidsen. En wie weet ga je wel naar huis met een zak appels of handjevol bramen. Bezoekers zijn welkom bij Voedselbos Amersfoort (Amersfoort), ’t Boswijtje (Austerlitz), Binnenbos (Driebergen-Rijsenburg), Voedselbos Leusden (Leusden), Voedselbos Rhenen – Elst (Rhenen – Elst), Voedselbos Gedeelde Weelde (Oudewater) en Wijkse Voedselbos (Wijk bij Duurstede). De Natuur en Milieufederatie Utrecht coördineert de dag. Kom kijken, luisteren, en: kom proeven!

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een speciaal soort bos waar bomen, struiken en planten samen groeien, waar veel van de natuur eetbaar is. Een voedselbos wordt speciaal ontworpen om voedsel te produceren, zoals fruit, noten, groenten en kruiden. Tegelijkertjid is een voedselbos ook goed voor de natuur en biodiversiteit: een voedselbos is een ecosysteem waarin alle planten en dieren samenwerken.Grote bomen geven schaduw en bescherming, struiken groeien daaronder, en op de grond groeien kruiden en groenten. Bloemen trekken bijen en andere nuttige insecten aan. Dit systeem maakt het voedselbos gezond en veerkrachtig, net als een normaal bos. Voedselbossen houden ook de bodem gezond en houden water vast. Kortom, een voedselbos is een plek waar de natuur en de mens samenwerken om op een duurzame manier voedsel te produceren!

Utrechtse Voedselbossen

In de provincie Utrecht zijn verschillende voedselbossen actief en aangesloten bij een Voedselbossen Netwerk, dat de Natuur en Milieufederatie Utrecht coördineert. Sommige voedselbossen zijn al aangeplant, andere bestaan alleen nog maar als plan in het hoofd van een enthousiaste groep pioniers. Maar hoe ver het voedselbos al ook is in dit proces, samenwerking is essentieel. Daarom gaan de voedselbossen in het Voedselbossen Netwerk samen op excursies en workshops en wisselen ze kennis uit. Want hoewel ieder voedselbos uniek is, zijn veel van de uitdagingen toch hetzelfde.

Op zaterdag 24 augustus slaan de voedselbossen in de provincie de handen voor het eerst ineen voor een Open Voedselbossen Dag. Je bent welkom in onderstaande voedselbossen!

Deelnemende voedselbossen

  • Voedselbos Amersfoort (Amersfoort)

    Voedselbos Amersfoort is een belevingsbos ten behoeve van recreatie, educatie, biodiversiteit en productie: 6000 m2 vol eetbaar groen! Het voedselbos wordt beheerd door Stichting Het Aardmannetje. Het doel van de stichting is om educatie, recreatie en productie in het voedselbos samen te brengen, terwijl tegelijk de biodiversiteit wordt gestimuleerd. Hiervoor zijn wekelijks verschillende vrijwilligers op de been, die helpen bij het onderhouden, planten en oogsten van het voedselbos.

    Op zaterdag 24 augustus ben je tussen 10:00 en 16:00 welkom om Voedselbos Amersfoort te bezichtigen. Het is vrije inloop, dus wees welkom!

     

    Praktische info

    Locatie: Achterhoekerweg 21, 3826 NA, Amersfoort

    Aanmelden via: Aanmelden is niet verplicht, maar wel fijn. Het kan door te mailen naar info@voedselbosamersfoort.nl

    Website: voedselbosamersfoort.nl

    Social media: instagram.com/voedselbosamersfoort, facebook.com/VoedselbosAmersfoort

    Toegankelijkheid en extra informatie: Niet rolstoel toegankelijk, niet toegankelijk voor honden.

     

     

     

     

     

  • ’t Boswijtje (Austerlitz)

    ’t Boswijtje is een ontmoetings- en inspiratieplek, met een kleine voedselbosrand en een schapenweitje. Het initiatief is gestart in 2021 op een voormalig paardenweitje van bijna 2500 m2. Het doel van deze plek is om samen met eigenaren en vrijwilligers te ontdekken of we het voedselbossysteem aan de gang krijgen en hoe we de biodiversiteit kunnen vergroten. Regelmatig organiseren we kleinschalige activiteiten voor jong en oud. Het terrein is op afspraak toegankelijk.

    Op zaterdag 24 augustus ben je welkom voor een rondleiding op ‘t Boswijtje, om 10:00 en 13:00 uur, met een toelichting over ons voedselbos. We delen ervaringen, wisselen tips uit en kunnen hopelijk genieten van een zonnige dag op deze heerlijke plek. Meld je aan voor een van deze rondleidingen door te mailen naar boswijtje@gmail.com!

     

    Praktische info

    Locatie: Hubertweg in Austerlitz, 100 meter voorbij huisnummer 35

    Aanmelden via: Mail naar boswijtje@gmail.com

    Social media: facebook.com

    Toegankelijkheid en extra informatie: De locatie is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen. Kinderen zijn welkom, honden niet. ’t Boswijtje is nog jong en kwetsbaar, daarom graag om 10.00 of 13.00 uur aanwezig zijn: vrij ronddwalen is heel beperkt mogelijk. Er is geen catering en ook geen sanitaire voorziening aanwezig op de locatie.

  • Binnenbos (Driebergen-Rijsenburg)

    Natuurplaats Binnenbos geeft de natuur alle ruimte om zich volop te ontwikkelen. Op 80 hectare grond tussen de Kromme Rijn en de Utrechtse Heuvelrug merk, zie, ruik, proef en ervaar je dat natuurontwikkeling, de mens en regeneratieve landbouw in harmonie samenwerken. In 2021 hebben we de eerste heggen in ons voedselbos aangeplant. In 2022 volgden de eerste eetbare soorten. Op dit moment is ongeveer tweederde van de eetbare soorten die we willen planten, geplant. Ons doel is voor agrariërs in de regio een voorbeeldlocatie te zijn, waarin ze zien wat mogelijk is.

    Op zaterdag 24 augustus ben je om 13:30 en 15:00 welkom voor een rondleiding door het voedselbos. Onder begeleiding van voedselboswachter Kaat maken we een rondje. Kaat vertelt over het ontstaan, het ontwerp en de doelen van het voedselbos. Ze geeft uitleg over aangeplante bomen en struiken en beantwoordt al je vragen. En: hoogstwaarschijnlijk valt er wel een braam of appelbes te proeven! Meld je aan door te mailen naar kaat@natuurplaatsbinnenbos.nl

     

    Praktische info

    Locatie: Langbroekerdijk 8A, 3972 NC, Driebergen-Rijsenburg

    Aanmelden via: Aanmelden is fijn, dan ontvang je een wegbeschrijving en eventuele last minute instructies. Dit kan door een kort bericht te sturen naar kaat@natuurplaatsbinnenbos.nl Vermeld daarin het aantal personen en het tijdstip van de rondleiding: 13:30 of 15:00.

    Website: natuurplaatsbinnenbos.nl

    Social media: instagram.com/natuurplaats_binnenbos

    Toegankelijkheid en extra informatie: Verzamelen voor de rondleiding op de parkeerplaats van natuurplaats Binnenbos. Stevig schoeisel is noodzakelijk en het is het best ook een lange broek te dragen, om je benen te beschermen tegen insecten en het hoge gras. Er is parkeerplaats voor slechts 10 auto’s, daarom bij voorkeur met de fiets komen. Voor rolstoelen jammer genoeg niet toegankelijk. Kinderen zijn zeker welkom, honden alleen wanneer ze strak aangelijnd zijn.

  • Voedselbos Leusden (Leusden)

    Voedselbos Leusden maakt onderdeel uit van CML Mileuorganisatie Leusden en wordt gerund door een enthousiaste en diverse groep vrijwilligers. Wij willen iedereen graag kennis laten maken met de principes van het voedselbos, waarbij voedsel verbouwd wordt, in lijn met natuurlijke principes – we gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en laten de bodem met rust! Dat levert niet alleen heerlijke oogst op, maar is ook nog eens ontzettend goed voor de biodiversiteit en laat de bodem op een natuurlijke manier herstellen. Voedselbos Leusden is in 2020 aangeplant en beslaat een oppervlakte van 1,4 hectare, verdeeld over twee percelen. Het voedselbos is verdeeld in verschillende segmenten, waarin verschillende combinaties van eetbare meerjarige gewassen geplant zijn: een notenboos (Walnoot, Hazelaar, Pecannoot, Tamme kastanje, Mispel), productiebos (Uiensoepboom, Pawpaw, Nashi Peer, Jostabes), gemengd bos (Populier, Els, Wilg, Iep, Meidoorn, Pijnboom), fruit (Appel, Peer, Pruim, Japanse kwee, Duindoorn), zomerbos (Braam, Framboos, Sechuan peper, Hibiscus, Sumac), bessen (Aalbes, Honingbes, Braam, Kruisbes, Wijnbes, Olijfwilg ), smaak (Sechuanpeper, Kaki, Moerbei, Abrikoos, Perzik) en druiven (wijndruiven Souvignier Gris en Sauvignac op Wilg en Veldesdoorn). Kom kijken, kom luisteren, en vooral: kom proeven!

    Op zaterdag 24 augustus zijn jullie tussen 13:00 – 16:00 van harte welkom om een kijkje te nemen in Voedselbos Leusden. Om 14:00 starten we met een uitgebreide rondleiding, waarbij we op tour gaan, door dwars door het voedselbos! We staan stil bij de principes van het voedselbos en kijken hoe die tot uiting komen in de verschillende combinatie van eetbare planten. Naast kijken en luisteren gaan we vooral ook PROEVEN van al het lekkers dat het voedselbos te bieden heeft! De rondleiding is gratis – donaties worden op prijs gesteld.

     

    Praktische info

    Locatie: Vlinderpad 1, 3831 JB, Leusden

    Aanmelden via: Niet nodig! Kom gewoon lekker langs!

    Website: cmlleusden.nl/voedselbos.html

    Social media: facebook.com/voedselbos.leusden, instagram.com/voedselbosleusden/

    Toegankelijkheid en extra informatie: Niet toegankelijk voor honden.

  • Voedselbos Gedeelde Weelde (Oudewater)

    Het Voedselbos Gedeelte Weelde in Oudewater is opgericht in 2019. In de winter van 2019/2020 heeft een team van enthousiaste vrijwilligers, geholpen door 135 crowdfunders op 1 hectare 150 verschillende soorten bomen, struiken en planten geplant. Het voedselbos is om te leren, experimenteren, werken, oogsten en te genieten hoe we de aarde kunnen delen. Met een lekkere, voedzame oogst en een aantrekkelijk plek voor insecten, vogels en reptielen en zoogdieren. Op dit moment ligt het accent op de verdere groei van het voedselbos.

    Op zaterdag 24 augustus is Voedselbos Gedeelde Weelde open voor een activiteit, die nog bekendgemaakt wordt!

     

    Praktische info

    Locatie: Ruige Weide 11, 3421 TH Oudewater

    Website: voedselbosgedeeldeweelde.nl

    Toegankelijkheid en extra informatie: Niet toegankelijk voor rolstoelen. Honden niet toegestaan.

  • Voedselbos Rhenen – Elst (Rhenen – Elst)

    Voedselbos Rhenen – Elst werd geopend op 22 maart 2023. Op een voormalige akker (ca. 1 ha) van Familielandgoed Prattenburg groeit nu een voedselbos met inmiddels 120 soorten planten, 2600 planten in totaal. Een groep enthousiaste vrijwilligers zet zich in voor dit voedselbos. En daarnaast hebben we ook een aantal bijzonder vrijwilligrs, zoals de vos, het ree, muizen, vlinders en (roof-)vogels. 😉 Ons voedselbos bestaat uit een windhaag en een bos, afwisselend dicht en open. Romantisch en speels. Fijn om te verblijven en bezig te zijn. Tegelijkertijd groeit er permanent voedsel. Want het voedselbos is een vorm van permacultuur en syntropic farming. Oude plantenrassen keren terug, wat ook weer vogels en andere dieren aantrekt. De kwaliteit van de bodem gaat er op vooruit als het bos ouder wordt, want we regenereren en versterken daardoor natuurlijke hulpbronnen; we voegen geen bestrijdingsmiddelen toe. De oogst is bestemd voor lokale bewoners. Onze kennis delen we graag met de hele regio. We nodigen hen uit om het voedselbos te beleven en om mee te doen.

    Op zaterdag 24 augustus zijn bezoekers om 11:00 en om 14:00 welkom bij een rondleiding, voora maximaal 15 personen. Meld je aan via info@voedselbosrhenen.nl

     

    Praktische info

    Locatie: tegenover Driftweg 31, 3921 DR Elst

    Aanmelden via: Aanmelding is nodig via info@voedselbosrhenen.nl. Aanmelders ontvangen een bevestiging en een gedetailleerde routebeschrijving.

    Website: voedselbosrhenen.nl

    Toegankelijkheid en extra informatie: Niet toegankelijk voor rolstoelen. Honden niet toegestaan. Kinderen zijn welkom. Het voedselbos is te bereiken langs een smal voetpad van ca. 200 meter.

  • Wijkse Voedselbos (Wijk bij Duurstede)

    Het Wijkse Voedselbos in 2019 opgezet, met het doel om mensen kennis te laten maken met een andere manier van landbouw, natuur en voedsel. We werken volgens permacultuur principes op 1,5 hectare grond langs de Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede. In 2020 zijn natuurlijke oevers aangelegd door het hoogheemraadschap, waarbij de rivierklei over een deel van ons voedselbos verspreid is. Daarna gingen de eerste grotere bomen de vette klei in en volgden we de ontwikkeling van dat deel van het voedselbos door jaarlijks bodemonderzoek. In het Wijkse voedselbos werken vrijwilligers van verschillende achtergronden, verzorgen we workshops, rondleidingen en natuuractiviteiten voor jong en oud en genieten we van de ontwikkeling van het bos en de komst van steeds meer dieren, planten en mensen. Het Wijkse voedselbos levert wekelijkse oogst voor toprestaurant Lutum in Wijk bij Duurstede en draagt bij aan streekproducten van Lekker Landschap.

    Op zaterdag 24 augustus kunnen bezoekers van 11.00 tot 15.00 uur terecht in het Wijkse Voedselbos voor een rondleiding met proeverij. Tijdens de rondleiding van circa 30 minuten plukken en proeven we enkele voorbeelden van de oogst van het Wijkse Voedselbos. Onderweg vertellen we het verhaal over het ontstaan, de wijze van aanplanten, de voortgang en de toekomst van het Wijkse Voedselbos. We ronden de rondleiding af met een wildpluk thee met wat lekkers uit het voedselbos. Meld je aan via dit formulier.

    De rondleidingen starten op het hele en halve uur. Stevige schoenen en een broek met lange pijpen is aan te raden.

     

    Praktische info

    Locatie: Langbroekseweg 4a, 3962 EH, Wijk bij Duurstede

    Aanmelden via: https://forms.gle/GAddM2CKvJfspW8U6

    Website: natuurlijkheelleuk.nl

    Social media: facebook, linkedin, instagram

    Toegankelijkheid en extra informatie: Parkeren op 50 meter afstand aan de Melkwegse Tiendweg. Door het voedselbos lopen graspaden. Bij nat weer zijn deze paden minder goed berijdbaar voor rolstoelen, maar onze kruidentuin en terras wel. Kinderen zijn uiteraard ook van harte welkom. Honden zijn niet welkom, omdat er verschillende dieren wonen in ons Wijkse Voedselbos.

     

Wil je meer weten of heb je vragen? Neem contact op met Isabel of Evelien!