Ieke Benschop, Utrecht
Ieke Benschop, Tesselschadestraat, Dichterswijk, Utrecht
Hoe ziet je groene dak eruit?
“Ik heb eigenlijk twee groene daken. Eentje legde ik aan in 2012 op mijn oude uitbouw. Dat is de felgroene op de foto. En de andere heb ik in 2018 op mijn nieuwe uitbouw gelegd. Zoals je ziet heeft die een andere kleur. Een andere leverancier, een andere samenstelling. En de nieuwe uitbouw is natuurlijk onder helling, maar dat was geen probleem.”
Waarom wilde je een groen dak?
“Ik wil zo duurzaam mogelijk leven en dus ook wonen. Ik heb mijn hele huis al geïsoleerd. En toen ik het dak van mijn oude uitbouw ging isoleren, dacht ik: laat ik er dan gelijk een groen dak op leggen. Het is op zich wel jammer dat ik er zelf niet op uitkijk. Maar het feit dat ik weet dat het er ligt, vind ik wel heel fijn. Mijn bovenburen vertellen me hoeveel bijen en vlinders ze er zien. Overigens heb ik het door het groene dak in ze zomer nooit te warm en in de winter lekker warm.”
Hoe heb je het aangepakt?
“Ik heb gewoon gegoogled en verschillende offertes aangevraagd. En ik heb wel even iemand laten kijken of mijn dak het wel aankon, qua gewicht. En hoe ik het kon combineren met isolatie. Ik vond het leuk om het zelf aan te leggen, dus dat heb ik met een paar vrienden gedaan.”
Wat zou je iemand adviseren die ook aan de slag wil?
“Bestudeer de informatie op het servicepunt van de NMU. Dat scheelt veel oriënterend zoekwerk. Zoek goed uit wat het draagvermogen van je dak is (daar moet je even iemand voor laten komen die daar verstand van heeft) en wat je met je dak wilt. Er is heel veel mogelijk. Denk aan het aanleggen van een waterbergende laag of de combinatie met zonnepanelen. Steeds meer gemeenten hebben subsidieregelingen, dus maak ook daar gebruik van. En tot slot: het zelf aanleggen is – als je een paar handige vrienden optrommelt – echt heel leuk om te doen.”
Tags:
Wil je meer weten? Neem dan contact op!
Pauline van Norden
Projectleider klimaat - circulaire samenleving