Gezond op Pad
Kinderen die gezond en veilig naar school gaan, werknemers die fietsen naar hun werk, meer elektrisch rijden. Dat alles promoten we onder de noemer Gezond op Pad.
Kinderen die gezond en veilig naar school gaan, werknemers die fietsen naar hun werk, meer elektrisch rijden. Dat alles promoten we onder de noemer Gezond op Pad.
In 2015 voerde de NMU samen met Utrecht Natuurlijk en de gemeente Utrecht de campagne LekkerLopenFijnFietsen. In de maanden die volgden riepen wij scholen op om aandacht te besteden aan gezond en veilig naar school gaan. Op die manier bereikten we tienduizenden kinderen en ouders en stimuleerden hen om vaker te fietsen of te lopen naar school. En met succes! Een grotere groep bleef ook zes maanden na de campagne nog fietsen.
Afgelopen jaren heeft de NMU fietsers in Utrecht beloond. Utrechters die met de fiets naar hun werk gingen ontvingen complimenten en een kortingsflyer met kortingen voor onder anderen restaurants, bioscopen, winkels en fietsenmakers. De kortingen liepen uiteen van tien euro korting op nieuwe banden tot een gratis ijsje bij Roberto Gelato. Honderden grote bedrijven in de provincie Utrecht ontvingen onze aanbevelingen voor fietsstimulatie. Daarnaast draaiden we een succesvolle fietsstimuleringscampagne bij organisatie ‘de Hoogstraat’, met als resultaat een toename in fietsers van tien procent, binnen zes maanden.
We zijn nu op zoek naar nieuwe bedrijven om de fietscampagne uit te rollen en het percentage fietsers te verhogen.
De NMU stimuleert het gebruik van schone elektrische scooters of e-bikes voor het bezorgen van maaltijden. Inmiddels zijn veel restaurants overgestapt. Steeds vaker worden afhaalmaaltijden met elektrische scooters of fietsen bezorgd. Gelukkig maar, want benzinescooters stoten grote hoeveelheden fijnstof uit en zijn zelfs tot 2700 keer vervuilender dan een oude dieselbestelbus.
De NMU stimuleert bezorgdiensten schone elektrische scooters of e-bikes te gebruiken voor het bezorgen van maaltijden. Toen wij hier mee begonnen in 2016 gebruikten de meeste restaurants nog benzine-scooters. Dankzij onze campagne en een subsidieregeling van de gemeente, die op ons verzoek is uitgebreid naar een subsidie voor e-bikes, zijn veel restaurants overgestapt.
Ga naar onze campagnepagina
De NMU wil elektrisch rijden in de provincie Utrecht stimuleren. Zowel voor personenvervoer als voor het vervoer van spullen zoals pakketjes met e-scooters en e-bikes. Onze doelstelling is dat het gebruik van de elektrische auto groeit in de provincie Utrecht naar 45.000 elektrische auto’s in 2025.
Het overschakelen van voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden naar elektrische voertuigen heeft namelijk vele voordelen voor de luchtkwaliteit (lokaal) en het klimaat (mondiaal). Omschakelen kan daarnaast een belangrijke rol spelen als opslagsysteem bij de energietransitie.
Om elektrisch rijden verder te brengen is zo snel mogelijk een volledig dekkende laadinfrastructuur voor elektrische auto’s nodig. We streven er naar dat gemiddeld één op elke honderd parkeerplaatsen een oplaadpunt voor elektrische auto’s heeft de komende jaren. Hiervoor stimuleren we gemeenten bij het maken en uitvoeren van beleid voor elektrische laadinfrastructuur. Daarnaast werken we samen met partijen die slimme laadinfrastructuur uitrollen, zoals Lomboxnet vanuit de wijk Lombok naar de hele regio Utrecht en Lokale Laadkracht van de Eigenwijkse Energie coöperatie in Wijk bij Duurstede.
We helpen ook initiatieven die elektrische deelauto’s mogelijk maken in de provincie Utrecht. We werken hiervoor onder anderen samen met We Drive Solar. Hiermee realiseren we honderden elektrische deelauto’s in de regio Utrecht. De focus ligt bij nieuwbouwlocaties, waar wonen en mobiliteit gezamenlijk aangeboden kan worden. Daarnaast doen ook veel bedrijven/instellingen mee die We Drive Solar auto’s aanbieden als onderdeel van de bedrijfsmobiliteit.
Wil je als gemeente/bedrijf/instelling in de provincie Utrecht weten hoe je elektrisch rijden verder kan stimuleren? Neem dan contact op met Jeannine van Bree.
Tags:Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science