Excursie: Hoe geven we een kwalitatieve impuls aan de landschapselementen in het Utrechtse Veenweidegebied? | voor agrariërs, ambtenaren, grondeigenaren en geïnteresseerden
Excursie: Hoe geven we een kwalitatieve impuls aan de landschapselementen in het Utrechtse Veenweidegebied?
Het Kennisnetwerk Kleine Landschapselementen van de Natuur en Milieufederatie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht zet zich in voor het behoud en herstel van het unieke Utrechtse landschap. Drie keer per jaar gaan we met dit kennisnetwerk op excursie naar een van de landschapstypen in de provincie Utrecht. Op donderdag 28 november is het de beurt aan het veenweidegebied. Tijdens deze middag in Hekendorp leer je meer over welke landschapselementen hier te vinden zijn, en hoe deze passen in de ontwikkelingen in het gebied, van vier interessante sprekers!
Veenweidegebied
Bijna 1/3 van de provincie Utrecht bestaat uit veenweidegebied, voornamelijk in het westen. Landschapselementen hebben altijd al een grote rol gespeeld in dit gebied. Op 28 november leer je meer over kenmerkende landschapselementen voor het gebied, zoals sloten, knotbomen, singels en bloemrijke graslanden. Sloten vormen in het veenweidegebied één van de belangrijkste schakels in de groenblauwe dooradering. De sprekers nemen ons mee om een beeld te geven waarom sloten zo belangrijk zijn voor de biodiversiteit van dit gebied. En natuurlijk welke relatie deze elementen hebben met andere voorkomende landschapselementen. Ook gaan we in gesprek over wat de verschillende partijen kunnen doen om de kwaliteit van sloten te verbeteren, bijvoorbeeld door aanpassen van beheer en het schonen van de sloten.
Pilot van de toekomst
Tijdens deze excursie hebben we maar liefst vier sprekers: na een introductie van Isabel Kruisheer (Natuur en Milieufederatie Utrecht) komen Danneke Verhagen (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden), Carl van Jaarsveld (agrariër) en Kees Eigenraam (vrijwilliger Landschap Erfgoed Utrecht) aan het woord. Danneke, Carl en Kees werken samen in een pilotproject, waarin Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, een agrarisch collectief, agrariërs en landschapsvrijwilligers de kwaliteit van de biodiversiteit en het water in het veenweidegebied onderzoeken. Aan de hand van de resultaten maken ze een plan voor de inrichting van groenblauwe aders in Noordwest Utrecht. De partijen hopen dat dit project een blauwdruk kan zijn voor een aanpak die bijdraagt aan kwalitatieve landschapselementen in een gebied.
Het belooft een inspirerende excursie te worden. Mis deze kans niet om van experts en elkaar te leren over de toekomst van het Utrechtse veenweidegebied!
Praktische informatie
Datum: donderdag 28 november
Tijd: 13:30 – 16:00
Locatie: Melkveebedrijf Van Jaarsveld, Hekendorpse Buurt 21, 3467PA Hekendorp
Kosten: gratis, inclusief koffie, thee en gebak
Voor: Agrarische ondernemers, ambtenaren van gemeentes, waterschappen en de provincie, grondeigenaren en geïnteresseerde bewoners uit de provincie Utrecht
Aanmelden: https://spits-online.com/website/672a09651f30dnfjYwhCazO9RCzoFGyki
Kennisnetwerk Kleine Landschapselementen
Kleine landschapselementen, zoals houtsingels, geriefbosjes en natuurvriendelijke oevers, zijn een essentieel onderdeel van het karakteristieke Utrechtse landschap. De Natuur en Milieufederatie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht zetten zich de komende jaren in om dit karakteristieke Utrechtse landschap te herstellen met een Kennisnetwerk Kleine Landschapselementen. Zo worden er excursies georganiseerd naar alle zes regio’s in de provincie Utrecht. Meer over dit kennisnetwerk vind je op onze website.
Dit project wordt gefinancierd door het Cultuurfonds, de provincie Utrecht, het Waterschap Amstel Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Vallei en Veluwe.
Vragen of meer informatie? Neem contact op met Isabel of Alies!
Isabel Kruisheer
Projectleider natuurinclusieve samenleving
06 48 407 689 E-mail LinkedInAlies van den Berg
Projectleider natuurinclusieve samenleving
06 38 080 972 E-mail LinkedIn