Duurzame Daken: Een groen succesverhaal in Stichtse Vecht

Duurzame Daken: Een groen succesverhaal in Stichtse Vecht

In Stichtse Vecht hebben de bewoners Meriam en Gemma meegedaan met de inkoopactie Duurzame Daken georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU), samen met de gemeente Stichtse Vecht, het Milieu Educatie Centrum (MEC) en Stichting Duurzame Vecht. Hoewel ze al interesse hadden in een groen dak, waren ze er tot nu toe niet aan toegekomen om dit te realiseren. Het zoeken naar een geschikte leverancier en het begrijpen van de mogelijkheden was best een uitdaging. Gelukkig bracht de informatieavond in het MEC helderheid en konden ze samen met hun medebewoners een weloverwogen besluit nemen.

duurzame daken

Uiteindelijk viel de keuze van Meriam en Gemma op een kruidenrijk sedumdak. Een belangrijke factor hierbij was het feit dat deze groene daken biobased en circulair zijn met een onderlaag van wol van Nederlandse schapen. Deze innovatieve benadering geeft waarde aan wol die anders zou worden weggegooid. Ook financieel was het aantrekkelijk, dankzij de gemeentelijke subsidie van 25 euro per vierkante meter en een extra 10% subsidie bij collectieve deelname.

Meriam en Gemma zijn enthousiast over hun groene daken. De temperatuur in hun schuur en in de tuin is nu minder hoog in vergelijking met voorgaande zomers. Zelfs na een hete en droge zomer ligt het dak er nog steeds goed bij zonder veel onderhoud. In mei werden de sedumdaken ingezaaid met een kruidenrijk mengsel, waardoor de biodiversiteit nog verder is vergroot. Beide bewoners hebben een onderhoudsabonnement genomen inclusief schapenwol-mestkorrels om de duurzaamheid van het dak te waarborgen.

Meriam en Gemma delen graag hun ervaringen. Op maandag 2 oktober organiseren we vanwege de succesvolle eerste bijeenkomst een tweede bewonersavond in het MEC. Deze avond biedt alle inwoners van Stichtse Vecht de kans om meer te weten te komen over de voordelen van duurzame daken en de subsidiemogelijkheden.

Dit initiatief illustreert hoe bewoners, gemeenten en organisaties zoals de NMU gezamenlijk hun leefomgeving kunnen verbeteren. Wie geïnteresseerd is in vergelijkbare duurzame projecten kan terecht op het Servicepunt Duurzame Daken van de NMU voor informatie over subsidies, trainingen en ook andere inspirerende voorbeeldprojecten.

 

Servicepunt Duurzame Daken

 

“De temperatuur in hun schuur en in de tuin is nu minder hoog in vergelijking met voorgaande zomers. Zelfs na een hete en droge zomer ligt het dak er nog steeds goed bij zonder veel onderhoud.”

Henriette Keijzer (NMU)

Neem contact op

 

Henriëtte Keijzer

hkeijzer@nmu.nl