Avond vol Energie 2024 | voor lokale energie-initiatieven

Avond vol Energie: thema warmtenetten, 22 oktober 2024

”Een heel mooie netwerkbijeenkomst waar mensen van de energie-initiatieven en overheden elkaar treffen zonder dat je er een afspraak voor hoeft te maken.”

– Deelnemer van de Avond vol Energie.

Avond vol Energie

Thema: warmtenetten

Op dinsdagavond 22 oktober komen we in het Provinciehuis Utrecht weer bij elkaar met lokale energie-initiatieven, geïnteresseerde bewoners, beleidsmedewerkers van gemeenten, kortom met iedereen die met de energietransitie bezig is.

AANMELDEN

Zitten warmtepompen en warmtenetten elkaar in de weg? 

Wie een warmtepomp aanschaft, zal zich meestal niet aansluiten op een warmtenet. Dat maakt de toekomst voor warmtenetten lastiger, want die werken juist het best bij zo veel mogelijk aansluitingen.

Is er een tussenweg? Ja: ZLT*-uitwisselingensnetten, ook wel bronnetten genoemd, zegt onze hoofdspreker Robert Jan van Egmond. Dat is een combinatie van aanvoer van warmte of koelte uit een externe bron én een eigen warmtepomp, met als voordeel dat  de retourwarmte (of -koelte) in het net kan worden opgenomen en hergebruikt. In de toekomst zal er naast warmte ook steeds meer vraag naar koelte komen.

Verder deze avond:

  • Overhandiging plan van aanpak “Maak energiecooperaties bekender en beminder” door gedeputeerde Huib van Essen
  • Deelsessies
  • Borrel

Locatie: Let op, we zijn dit keer te gast in het Provinciehuis, Archimedeslaan 6, Utrecht

Meteen naar: Hoofdspreker Robert Jan van Egmond  | Gedeputeerde Huib van Essen  | Thema warmtenetten | Deelsessies | Maak energiecoöperaties bekender en beminder  | Programma | Voor wie is de Avond vol Energie? |

 

Robert Jan van Egmond

Robert Jan is programmamanager duurzame warmte- en koude bij TKI Urban Energy.

Hij zal op 22 oktober de belangrijkste uitdagingen voor de warmte- én koude-transitie bespreken en zijn ideeën om de huidige status quo te doorbreken presenteren. Aansluitend kunnen jullie je vragen op hem afvuren.

Huib van Essen

Huib van Essen is gedeputeerde met onder andere ruimtelijke ontwikkeling en energietransitie in zijn portefeuille. Als gedeputeerde energietransitie initieerde hij de aanpak met isolatie-vouchers waardoor woningeigenaren met een kleine beurs versneld hun woningen op een natuurvriendelijke manier kunnen isoleren. Sinds de statenverkiezingen van 2023 is hij ook verantwoordelijk voor de portefeuilles milieu en bestuur.

Waarom dit thema?

Steeds meer gemeenten en bewonersinitiatieven zijn bezig met plannen voor warmtenetten in hun buurt of dorp. Een warmtenet heeft een aantal voordelen tegenover de individuele warmtepomp, maar het aanleggen van een warmtenet is ook complex. Vandaar dat we aan dat dilemma aandacht willen besteden.

Deelsessies

Samen werken aan een warmtenet

Achter de Kerken is een wijk in Abcoude waar bewoners, gemeente en de woningcorporatie samenwerken aan een warmtenet. De wijk heeft 161 woningen waarvan een grote meerderheid eigendom is van een woningcorporatie. In 2022 is een aantal bewoners, woningeigenaren en huurders zelf een initiatief gestart om te kijken hoe hun wijk collectief van het gas af kan. Tijdens de Avond vol Energie vertelt Buurtwarmte Achter de Kerken hoe zij gezamenlijk stappen zetten richting een warmtenet.

Door: Jochem Kroezen (Buurtwarmte Achter de Kerken, een initiatief van Platform Energieke Rondeveners)

Nieuw: Wet collectieve warmte  

Wat is de positie van energiecooperaties binnen de nieuwe wet collectieve warmte?
De WCW is sinds juni in de plaats is gekomen van de vroegere Warmtewet. In de WCW mogen warmtegemeenschappen ook een meerderheidsaandeel hebben in een warmtenet, net zoals organisaties in de publieke sector.  Dit betekent dat energiecoöperaties (mede)eigenaar mogen worden van een warmtenet zolang zij geen winstoogmerk hebben. In deze deelsessie praat Gerwin Verschuur je bij. Daarnaast vertelt hij meer over de financiering van collectieve warmteprojecten via het Ontwikkelfonds en de dienstverlening van Buurtwarmte.

Door: Gerwin Verschuur (Energie Samen)

Integrale wijkaanpak

Om een fijne, toekomstbestendige wijk te creeren zijn gemeenten en bewoners op allerlei manieren aan de slag. Bijvoorbeeld met energie-opwek, energiebesparing, aardgasvrij wonen, maar ook met het tegengaan van hittestress en wateroverlast. Het zou niet efficiënt zijn om dit als losse projecten te zien waardoor je steeds weer met een ander project de wijk op zijn kop zet. Het kan juist versterkend werken om diverse urgente uitdagingen in één keer op te pakken. Tijdens deze ontwerpsessie gaan we met elkaar in gesprek over hoe je een integrale wijkaanpak gezamenlijk op kunt zetten. Welke rollen zijn er en welke rol past voor jouw organisatie.

Door: Ieke Benschop (Natuur- en Milieufederatie)

Pilot mini-warmtenetten

Niet overal is het mogelijk om voor een hele buurt of wijk een warmtenet aan te leggen om de bestaande woningen van duurzame warmte te voorzien. Een mini-warmtenet voor een straat of een hofje kan dan een beter alternatief zijn dan een individuele oplossing per woning. Deze mini-warmtenetten zijn bedoeld voor circa 3 tot 50 woningen. Samen met enkele bewonersinitiatieven en gemeenten heeft de Provincie Utrecht hier onderzoek naar laten doen. Er zijn een aantal pilots in voorbereiding om deze ‘tussenvorm’ in de warmtetransitie in de praktijk te testen.

Door: Brigit Valentijn (Provincie Utrecht) en Theo de Bruijn (Energie van Utrecht)

Bronnetten: aanpassingen in de woning

Het integraal aanpakken van de energietransitie en verduurzaming van woningen vraagt om multidisciplinair werken. Het gaat over vraagreductie (isoleren), elektrificatie van warmte/koude/mobiliteit, opwek en de slimme samenwerking met het elektriciteitsnet. En dit alles binnen grenzen van betaalbaarheid, duurzaamheid, comfort en gezondheid. Tijdens de sessie wordt ingegaan op welke samenwerking er nodig is om de gewenste integraliteit in de aanpak van woningen voor elkaar te krijgen.

Door: Robert Jan van Egmond, TKI Urban Energy

Bekender en beminder

Energie van Utrecht werkt  samen met de provincie aan een plan van aanpak om energiecoöperaties bekender en beminder te maken. Op de Avond vol Energie van 22 oktober zal dit plan bekrachtigd worden, verdere informatie volgt!

 

Programma

Locatie: Provinciehuis Utrecht Archimedeslaan 6, Utrecht

19.00 uur: Inloop met koffie en thee
19.30 uur: Aanvang
20.15 uur: Pauze
20.35 uur: Start deelsessies
21.30 uur: Borrel
22:15 uur: Einde

AANMELDEN

“Het was gezellig en nuttig om anderen in het veld te spreken!”

Bezoeker voorjaar 2024

Voor wie is de Avond vol Energie

De Avond vol Energie is voor lokale energie-initiatieven, energieambassadeurs (energievrijwilligers, energiecoaches), geïnteresseerde bewoners, bestuurders en medewerkers gemeenten, aanbieders en uitvoerders van duurzame maatregelen aan woningen. Voor mensen die kennis zoeken, contact, of gewoon een fijne avond met gelijkgestemden!

MELD JE METEEN AAN!

Met dank aan:

Wil je meer weten? Neem dan contact op!

Profiel Anne Slabbekoorn

Anne Slabbekoorn

Projectleider klimaat - energietransitie