Agroforestry proefperceel deelnemer: Fruitbedrijf van Dijk

Agroforestry proefperceel deelnemer: Fruitbedrijf van Dijk

Sinds 2023 ondersteunt de Natuur en Milieufederatie Utrecht verschillende agrariërs bij de aanleg van een agroforestry proefperceel. Een van de vijf deelnemers is de Belle Boomgaard van Fruitbedrijf van Dijk bij Wijk bij Duurstede. Belle van Dijk: “Ons proefperceel zal ruimte bieden om dieren te integreren in de boomgaard en ook meer verschillende planten, bomen, struiken en bloemen. De bijdrage van agroforestry is dat door het rondmaken van de kringloop, door de inbreng van dieren, die onder andere zorgen voor mest dat het bodemleven voedt. En dat heeft weer een wisselwerking met de bomen en planten die er groeien.”

Fruitbedrijf van Dijk

Belle van Dijk: “Fruitbedrijf van Dijk is een familiebedrijf, waar al generaties terug geboerd werd met melkvee, varkens, kippen en hoogstamfruit. Mijn oma bakte brood en maakte kaas. In de tijd dat mijn vader ging boeren, lag het accent op efficiëntie en schaalvergroting. Mijn vader zette het bedrijf als fruitbedrijf door, waar allerlei perenrassen, appels en pruimen gekweekt werden. Mijn moeder maakte jam. Toen ik in 2019 in het bedrijf stapte, zijn we omgeschakeld naar biologische teelt. Er worden nu eigenlijk alleen biologische peren geteeld. Ook zijn we dit jaar in samenwerking met Low Carbon van start gegaan met een 3jarig onderzoek naar biologische perenteelt met agro-voltics.”

Verandering

“Eerder dit jaar heb ik op Warmonderhof de Demeter biologisch-dynamische omschakelcursus gevolgd. Uit de biologische dynamische leer komt naar voren dat dieren een cruciale rol spelen in de kringloop van koolstof en stikstof. Graag zou ik deze principes gaan toepassen in de boomgaard. Voordat ik met de fruitteelt begon, deed ik een opleiding in hotelmanagement studeerde ik Voeding en Diëtetiek. Daaruit bleek dat we ondanks alle vooruitgang op technologisch gebied in de huidige tijd kampen met een ongelofelijke hoeveelheid chronische aandoeningen. Vaak hebben deze een oorzaak op leefstijl/dieet gebied. Eigenlijk brengt landbouw gezondheid en voeding samen.”

“Toen ik me begon te verdiepen in de pioniers en nieuwste technieken op landbouw gebied kwam ik uit in de VS. Waar Gabe Brown, John Kempf en Elaine Ingham praktische voorbeelden geven van hoe de nieuwste inzichten over bodemleven, micriobiome en regeneratie van bodem weer lijden tot voedsel dat nutriënt-rijker is. En hoe je de efficiëntie die de afgelopen eeuw kunt verenigen met regeneratieve praktijk. En als we dat doen dan hebben we het beste uit twee werelden. Eigenlijk volgt dit uit gezonde bodem, gezonde gewassen/dieren, gezond voedsel! Het is dan ook mijn streven dit in de praktijk te brengen.”

Agroforestry proefperceel

“Ons proefperceel zal ruimte bieden om dieren te integreren in de boomgaard en ook meer verschillende planten, bomen, struiken en bloemen. De bijdrage van agroforestry is dat door het rondmaken van de kringloop, door de inbreng van dieren, die onder andere zorgen voor mest dat het bodemleven voedt. En dat heeft weer een wisselwerking met de bomen en planten die er groeien. Ik denk ook dat doordat er breder aanplant van planten en bomen komt, het een fijnere plek wordt voor diverse insecten. Wat wellicht weer positief bijdraagt aan de vermindering van plaaginsecten. Het is ook een stap naar korte keten afzet en mensen betrekken bij het bedrijf. Iets dat ook goed past in het biologisch dynamische aspect van een boerderij als een soort schakel.”

De toekomst

“Ik kijk het meest uit naar het integreren van de dieren kippen of schapen of misschien allebei; dat ligt er aan wat er mogelijk is met het ontwerp. Ik kijk ook uit naar het samen met professionele voedselbossers dit eerst op papier te zetten en dan uit te planten. Ik ben ook heel benieuwd hoe de bloemenbanen tussen de nieuwe aanplant eruit komen te zien. En of dat kan om de banen tussen de bomenrijen op die manier in te zetten, in plaats van grasbanen. Misschien dat er ook een gewas als mais, tarwe of rabarber kan groeien in de banen? Ik kijk uit naar hierover in gesprek gaan met de ontwerpers.”

 

Alle info over het agroforestry proefpercelen project op een rij

Meer weten over de agroforestry proefpercelen deelnemers? Bekijk de andere verhalen!

Vragen of interesse? Neem contact op met Isabel of Alies!