Nieuwe evenementenreeks: Zoek om de Hoek, van Solo naar Samen

juli 4, 2024

Zoek om de Hoek, van Solo naar Samen

‘Zoek om de Hoek, van Solo naar Samen’ is een nieuwe evenementenreeks van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Centraal staat de vraag hoe jij als bewoner je wijk socialer, lokaler en duurzamer kan maken. Alle workshops zijn gelinkt aan de thema’s minder kopen, slimmer kiezen, langer gebruiken en beter weggooien. De eerste drie evenementen staan gepland op donderdag 12 september (Woerden), woensdag 23 oktober (Zeist) en woensdag 11 december (Utrecht).

Sociaal en lokaal

Met ‘Zoek om de Hoek: van Solo naar Samen’ wil de Natuur en Milieufederatie Utrecht ervoor zorgen dat de economie van de provincie Utrecht weer lokaal en sociaal wordt. We willen het contact tussen mensen onderling en hun omgeving herstellen. We zetten in op sociale cohesie. Ons doel is dat mensen vraagstukken sámen aanpakken en oplossen. In een leefomgeving waarin iedereen mee kan komen, en niet afhaakt en zich terugtrekt in zijn eigen bubbel. Waarin sociale vangnetten weer sterk worden. Waarin de maatschappelijke samenhang bestaat uit korte lijntjes tussen mensen die elkaar persoonlijk kennen, in plaats van grote, complexe processen en systemen die veel mensen niet begrijpen. Mensen moeten weer het idee hebben dat ze zelf controle hebben over hun leven en leefomgeving, in plaats van dat dingen hen van boven opgelegd worden. We willen bewoners met elkaar verbinden en in hun kracht zetten.

We zetten ons met deze evenementen in voor een sociale, lokale economie die bij deze gemeenschapszin past. Waarom zou je een pakketje uit China laten komen, als je hetzelfde item van je buurman kan lenen? Hoe handig is het dat als buurtkinderen uit hun kleding groeien, de kinderen uit een klas lager deze kleding kunnen krijgen? Is het niet heel logisch dat bewoners in armoede een stukje braakliggende grond kunnen gebruiken om samen groente te verbouwen?

Kwaliteit

Deze sociale, lokale economie is ook gericht op kwaliteit. Wij signaleren dat er de laatste decennia een stortvloed aan goedkope spullen Nederland binnen is gekomen. Deze gaan vaak kort mee. Kleding kan na 7 keer dragen al weggegooid worden. Meubels gaan nog maar een paar jaar mee. Digitale apparaten hebben nodeloos veel updates nodig en kunnen na een paar jaar afgeschreven worden. Deze eindeloze cyclus aan spullen van slechte kwaliteit vervangen, kost tijd en geld. Dit zorgt voor stress. Tegelijkertijd leidt de korte levensduur van spullen tot een eindeloze stroom van afval: niet alleen de spullen zelf, maar ook het verpakkingsmateriaal. Ons afvalverwerkingssysteem draaien overuren, terwijl er grote personeelstekorten zijn bij vuilnismannen. Ook de depots van kringloopwinkels staan vol met goedkope spullen, die nauwelijks nog een tweede leven aankunnen. Wij willen dat de levenscyclus van spullen weer verlengd wordt. We zetten in op spullen van hoge kwaliteit, die gerepareerd kunnen worden. Als iemand iets niet meer nodig heeft, kunnen de spullen zo moeiteloos door naar een volgende eigenaar. En hoe logisch is het dat deze nieuwe eigenaar gewoon dichtbij woont? Dat scheelt vervoer en logistiek gedoe. En zoals gezegd: zulk onderling wijkcontact is ook gewoon gezellig.

Vragen of meer weten? Neem contact op met Ieke!

Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving