Van bouwplaats naar Heuvelrugtuin
juni 19, 2024
Van bouwplaats naar Heuvelrugtuin:
Mieke’s ervaring
“Het is niet alleen natuurvriendelijk en biodivers, maar ook onderhoudsvriendelijk en hypergoedkoop.” Dat is wat Mieke Weegels zei over haar Heuvelrugtuin.
In dit interview lees je het verhaal van Mieke en hoe zij haar bouwplaats in Austerlitz heeft omgetoverd tot een stukje Utrechtse Heuvelrug. Ze onderstreept deze vele voordelen van een Heuvelrugtuin, zoals financiële en natuurlijke voordelen én een prachtige tuin om van te genieten. Ook trok haar Heuvelrugtuin veel dieren aan. Daar kwam ze achter toen ze een wildcamera in haar tuin plaatste, als onderdeel van de actie ‘Wild in jouw Heuvelrugtuin’.
Mieke maakte tijdens haar verhuizing in 2020 de keuze om het helemaal anders te doen in haar manier van tuinieren. Via het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, de Natuur en Milieufederatie Utrecht en de IVN Natuureducatie volgde ze een gratis e-learning over Heuvelrugtuinen en leerde hoe zij haar tuin kon transformeren tot Heuvelrugtuin.
Heuvelrugtuin
Een Heuvelrugtuin bestaat voor minstens 60% uit groen, er wordt gifvrij getuinierd, hij biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Ook wordt er regenwater opgevangen, waardoor de tuin beter bestand is tegen periodes van droogte en wateroverlast.
Veranderingen
Na de online cursus ontwierp ze eigenhandig haar eigen nieuwe tuin en veranderde alles ook zelf. Hierbij voerde ze veel veranderingen door. Zo plantte ze voornamelijk inheemse soorten aan in combinatie met wat uitheemse planten.
Zelf zegt ze hierover het volgende:
“Ik wilde dus vooral van al die gekke exotische planten af. Die gaan ook eigenlijk bijna altijd dood. Óf je moet heel veel wateren, óf je moet heel veel kunstmest geven en je moet alle dieren die er eigenlijk wonen doodmaken. Dat vond ik niet meer acceptabel. Dat was eigenlijk mijn drijfveer om manier van tuinieren om te gooien. En ik heb niet alleen maar inheemse planten, want dat zou ook een beetje saai zijn. Er zijn heel weinig inheemse groenblijvers. Ook wilde ik dat mijn tuin snel zou groeien, dus ik heb inheems en uitheems gemixt.”
Mieke Weegels
Veel van deze planten heeft Mieke zelf opgekweekt. Dit was niet alleen leuk, maar bleek ook nog eens een groot voordeel te hebben.
“Het is echt hypergoedkoop zo’n tuin. Het is wel veel geld, maar in verhouding valt dat erg mee. Als je ziet dat sommige andere mensen 50.000 euro in hun tuin zetten: ik was maar 2.000 euro kwijt voor de beplanting.”
Een ander aspect waar Mieke rekening mee hield tijdens haar tuininrichting is de bodemkwaliteit. Mieke probeert namelijk zo goed mogelijk aan te sluiten bij het oorspronkelijke landschap in van de Utrechtse Heuvelrug in Austerlitz: heide.
“Ik zag om me heen dat de hele buurt hun tuin afgroef en andere grond in hun tuin stopte. Ik heb de bestaande grond gewoon laten liggen en daarmee gewerkt.”
Hierdoor groeide inheemse planten een stuk beter in haar tuin.
Verder legde Mieke een poeltje aan, bracht ze rommelhoekjes aan, zette ze een regenton neer en hing ze nestkastjes op in haar tuin.
Ook laat ze na het snoeien haar afval tegenwoordig liggen. Dit om zo nog meer circulair bezig te zijn
“Het idee is natuurlijk heel raar, een plant trekt van allerlei grondstoffen uit de grond om te groeien. Vervolgens wanneer je gaat snoeien gooi je de restanten weg en moet je weer mesten om de planten voldoende voedingsstoffen te geven. Je kan net zo goed de plantenresten laten liggen, zodat ze hier weer hun voeding uit kunnen halen.”
Mieke Weegels
Daarnaast merkt ze dat het tuinieren nu minder tijd in beslag neemt en ze meer kan genieten van haar tuin. Tijdens een actie van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en Stichting De Lynx, kwam ze er achter dat tuin ook geliefd is door anderen! Met deze actie kreeg Mieke namelijk voor 4 weken een wildcamera in haar achtertuin. Tot haar verbazing zag ze ’s nachts heel veel katten. Overdag zag ze juist veel vogels en insecten.
Zo heeft Mieke een mooie plek gecreëerd, niet alleen voor haar zelf, maar ook voor de natuur!
Meer info
Wil jij net als Mieke ook jouw tuin transformeren tot Heuvelrugtuin?
Kijk voor meer informatie over Heuvelrugtuinen op www.jouwheuvelrugtuin.nl
Wild in jouw Heuvelrugtuin is een samenwerking tussen Heuvelrugtuinen en Wild in je Achtertuin. Het project Wild in je Achtertuin heeft dit jaar een bijdrage van het Nationaal Park Fonds Utrechtse Heuvelrug ontvangen om het project uit te rollen op de Utrechtse Heuvelrug.
Meer weten over Heuvelrugtuinen? Vraag het aan Evelien!
Evelien van der Kooi
Marketing, Communicatie en PR