U-Thuis najaarsbijeenkomst 2021: een groot succes!
november 14, 2021
U-Thuis najaarsbijeenkomst 2021 een groot succes!
Het provinciale hoogtepunt van het najaar voor de energie-initiatieven vond plaats op 9 november. Met bijna 100 deelnemers (live) en 40 online was de avond een groot succes! We deelden inspirerende voorbeelden om de provincie te verduurzamen en gingen in gesprek over de praktische uitdagingen van de energietransitie. We gingen in deelsessies uiteen om de diepte op te zoeken van actuele onderwerpen, zoals de rol van de batterij, natuurinclusieve zonneparken en de transitie voor mensen met een smalle beurs.
Bekijk hieronder de video van de opening door Lot van Hooijdonk
De najaarsbijeenkomst ging van start met het welkomstwoord van wethouder groen, mobiliteit en energie Lot van Hooijdonk. Ze vertelde over de uitdaging waar de gemeente voor staat als het gaat om de warmtetransitie, al eerder werd de Transitievisie Warmte gepubliceerd. Beste alternatief voor gas in een grote stad als Utrecht zal meestal een collectieve warmtevoorziening zijn. En wie is dan de partij die dat gaat organiseren? In de aard van het systeem is dat altijd een monopolist, of het nou bewoners, gemeente, markt, publiek, privaat is, het is één partij die het doet, en daar moeten goede gesprekken over gevoerd worden. “Ik zou het fantastisch vinden als het jullie, bewonersinitiatieven, lukt!”, zei de wethouder. Samen met bewonersinitiatieven heeft de gemeente in Expeditie Warmte bijvoorbeeld ook gekeken of je ook met laagtemperatuurbronnen kunt werken. Het hele verslag/whitepapier van Expeditie Warmte is net naar de gemeenteraad gestuurd, je leest het hier. De gemeente wil in tien jaar tijd 40.000 huizen laten overschakelen.
‘’Het is een heel groot avontuur, wat wij nu allemaal bedenken, over 5 jaar en over 10 jaar zijn we vast wijzer en hebben we allemaal lessen geleerd, maar de enige manier om die lessen te trekken is er gewoon aan te beginnen. De tijd is nu om dat te gaan doen’’, zo besloot wethouder van Hooijdonk haar betoog.
Daarna was het woord aan Annelies Huygen, principal consultant bij TNO en hoogleraar energiesystemen bij Universiteit Utrecht. Zij vertelde hoe lokale warmtenetten tot een succes zullen leiden. Ze geeft tips voor lokale initiatieven en gemeenten om aan de slag te gaan. ‘Begin eenvoudig en groei organisch’ is haar advies. Op basis van bronnetten met lage temperatuurverwarming wordt een aantrekkelijk aanbod gecreëerd zodat bewoners graag duurzame warmte afnemen. Dit geef uiteindelijk een toekomst vaste warmtevoorziening met draagvlak van bewoners en eigenaarschap van lokale initiatieven.
Bekijk haar hele presentatie (slides plus audio) hieronder!
Annelies heeft meegewerkt aan meerdere onderzoeken en verkenningen. Haar tips voor lokale initiatieven worden binnenkort uitgegeven. Ze heeft ook meegewerkt met het overzicht van duurzame warmtenetten met lokale (lage temperatuur)- bronnen, dat hier te vinden is
Bekijk hier alle presentaties.
Tags:Jessica Doorn
Projectleider klimaat – duurzame warmte