Terugblik op de Avond Vol Energie, 24 april 2024

april 29, 2024

Avond Vol Energie, 24 april 2024

Ga direct naar: de foto’s | presentaties | winnaar beste energie-initiatief

Tijdens de U-Thuis Najaarsbijeenkomst, 11 oktober 2023, werd de nieuwe naam van de bijeenkomst bepaald door het publiek: het werd de “Avond Vol Energie!”. Woensdag 24 april 2024 was het dan eindelijk zover, en vond de eerste editie van de Avond Vol Energie plaats in het Stadskantoor van gemeente Utrecht. Thema van de avond was de natuurinclusieve energietransitie. Hoe gebruiken we minder energie, wekken we méér energie op én geven we de natuur een steuntje in de rug?

Avond vol Energie 2024

 

Met een goed gevulde zaal werden inspirerende voorbeelden om de provincie te verduurzamen gepresenteerd en gingen we in gesprek over de praktische uitdagingen van de energietransitie. Jessica Doorn, projectleider Klimaat – Duurzame Warmte van de Natuur en Milieufederatie (NMU), opende de avond en vertelde over haar persoonlijke ervaring met het isoleren van haar huis met biobased materialen en het aanleggen van een duurzaam dak. Nienke Binnendijk en Ieke Benschop namen het stokje van Jessica over en gaven een wervelende presentatie over biobased bouwen en isoleren. Het Beste Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024 werd uitgereikt en we gingen uiteen met 5 deelsessies.

“Er is geen reden om niet morgen te starten, maar lees je goed in, ondersteun elkaar met bestaande kennis, netwerken en ervaring. Bundel je krachten. Laten we gaan geven aan de natuur, in plaats van nemen!”

Nienke Binnendijk, Building Balance

Ieke Benschop van de Natuur en Milieufederatie Utrecht viel in voor Jennifer de Jonge die helaas verhinderd was. Ieke Benschop en Nienke Binnendijk gaven een presentatie over het toepassen van biobased isolatie in bestaande bouw. Ze gingen in op de isolatiewaarden en de voordelen zowel in de zomer als de winter. Ze vertelden over het onderzoek van Faunest naar de isolerende eigenschappen van gevelgroen voor zowel warmte- als koudeisolatie. Wat maakt groen toevoegen aantrekkelijk voor woningeigenaren als zij in de winter warmte en in de zomer koelte willen? En een lagere energierekening? Met andere woorden: levende isolatie.

“Je wil niet door nu zonder nadenken te isoleren het chemisch afval van de toekomst creëren. Vroeger was asbest overal goed voor, en zie hoeveel tijd, moeite en geld er nu in zit om het allemaal weer weg te halen.”. Volgens Nienke Binnendijk moeten we vroeg of laat over naar een fossielvrije economie. “Ik ben 34 en er is tijdens mijn leven veel gepraat, maar bijna niks gedaan. Het is tijd om dingen aan te pakken en daarom doe ik dit werk.”. Nienke Binnendijk gaf aan dat maar liefst 40% van de CO2-uitstoot bouwgerelateerd is. Door biobased te bouwen sla je juist CO2 op in plaats van dat je het uitstoot. Als we de 1,5 miljoen slechts geisoleerde huizen biobased isoleren levert dat 9 Megaton aan CO2-opslag op!

Ieke Benschop benadrukte dat de natuurinclusieve energietransitie verder gaat dan alleen het verminderen van onze ecologische voetafdruk; het is een oproep tot samenwerking met de natuur om de gebouwde omgeving te versterken en te verduurzamen. De voordelen van natuurinclusieve maatregelen zijn o.a. dat het de biodiversiteit verhoogt, de luchtkwaliteit verbetert en het zorgt voor minder hittestress en wateroverlast. Dit leidt tot een betere gezondheid, meer geluk en kennis over de natuur!

Bekijk hier de plenaire presentatie incl. de slides van de hoofdsprekers.

 

Het Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024

En de winnaar is… De Soester Energiecoöperatie met het project Warmte uit de Vijver! Ze ontvingen een cheque ter waarde van €500,= voor hun vrijwillige inzet voor de energietransitie van onderop. Bekijk hier hun video en het juryrapport.

De andere twee genomineerden voor de prijs waren Eigenwijkse Energie, met het project Lokale Laadkracht (bekijk video en juryrapport) en Rijne Energie, met windpark Rijneburg en Reijerscop (bekijk video en juryrapport).

Deelsessies


Met aquathermie van het gas af
Over de kansen om met aquathermie van het gas af te gaan in de provincie Utrecht. Welke projecten er in de planning staan, wat de ervaringen zijn en hoe er rekening gehouden kan worden met de effecten op de natuur. Bekijk de presentatie

Het belang van bewonersperspectief
Squarewise nodigde de deelnemers uit om door de bril van de bewoner te kijken naar activiteiten die worden aangeboden in de gemeente. “Is het logisch voor een bewoner bij wie hij/zij moet zijn? Kan een bewoner überhaupt wel met elke vraag ergens terecht?” Het leidde tot interessante gesprekken, inzichten en inspiratie. Bekijk de presentatie

Energietuin Mastwijk zonnepanelen hardlopen. Door Florian Becker, WURZonneveld met natuur en recreatie
In Ockhuizen, ten noorden van Haarzuilens, wordt een gebied herontwikkeld op het vlak van natuur, landschap, recreatie en energie, waaronder een zonneveld ter grootte van 42 hectare. Bekijk de presentatie

duurzaam dak met bloemenNatuurinclusieve duurzame daken
Ieke Benschop liet zien wat er allemaal mogelijk is op de daken aan de hand van inspirerende voorbeelden en praktische tips. Bekijk de Presentatie

Biobased Isoleren
Deelnemers konden in deze sessie allerlei materialen bekijken en uitwisselen wat hun plannen en vragen zijn rondom biobased isoleren. Bekijk de presentatie

 

We sloten af met een gezellige borrel met plantaardige hapjes.

Wij danken alle sprekers, deelnemers, en in het speciaal Gemeente Utrecht en Provincie Utrecht voor het mede-mogelijk maken van de bijeenkomst. Tot de volgende Avond Vol Energie komend najaar!

De foto’s zijn gemaakt door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Ad Heessels van Filmmaker.biz.

 

Bekijk de foto’s

“Ik was hier nog niet eerder geweest, maar ik was wel erg benieuwd en hoorde van veel mensen dat het interessant is. Vooral het biobased isoleren en de initiatieven spraken me erg aan.”

Bezoeker, Avond vol Energie