Terugblik op de Avond Vol Energie, 22 oktober 2024

Avond Vol Energie, 22 oktober 2024

Ga direct naar: de foto’s | presentaties | onthulling plan van aanpak | cursus leren over warmte

“Hier zie je dat het gebeurt, de warmtetransitie van onderop”

Dinsdag 22 oktober 2024 vond de Avond Vol Energie plaats in het Provinciehuis te Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst stond het thema warmtenetten centraal, met interessante sprekers, vijf verdiepende deelsessies en een borrel.  

Huis provincie Utrecht, Sophie Schut, bezoekers

Met een goed gevulde zaal werden inspirerende voorbeelden om de provincie te verduurzamen gepresenteerd en gingen we in gesprek over de praktische uitdagingen van de energietransitie.

Anne Slabbekoorn, projectleider Klimaat – Energietransitie opende de avond. Anne vertelde over haar persoonlijke ervaring met het verduurzamen van haar woning en we kregen een kijkje in haar CV-hok.

Anne Slabbekoorn presenteert Avond vol Energie
Anne Slabbekoorn

“In een gemiddelde woning is geen plaats voor én een warmtepomp én een buffervat.”

Hoofdspreker Robert Jan van Egmond, programmamanager duurzame warmte- en koude bij TKI Urban Energy, gaf een inspirerend pleidooi voor het aanleggen van ZLT (Zeer Lage Temperatuur) – warmtenetten. “Een gemiddelde supermarkt heeft voor 200 woningen restwarmte.”

Robert Jan van Egmond

“Begin met de bewoners en de infrastructuur en schaal dan de bron op.”

De Kracht Van Samen!

Huib van Essen (Gedeputeerde Provincie Utrecht) en Sophie Schut (Energie Van Utrecht) onthulden de nieuwe slogan voor het plan van aanpak om energiecoöperaties bekender en beminder te maken: De Kracht Van Samen!

“We gaan ervoor zorgen dat elke bewoner in Utrecht straks kan kennismaken met energiecoöperaties. Meer bekendheid leidt tot meer begrip en sympathie.” – Sophie Schut

“De provincie draagt energiecoöperaties een warm hart toe.” – Huib van Essen

Reacties van bezoekers

”Super interessant – verhelderend – op iedere bijeenkomst leer je iets nieuws- weer veel geleerd – professionele organisatie – ik had precies de goede deelsessie – nog een keer – heel geslaagd – het pleidooi voor bronnetten vond ik zo gaaf – je ziet hier al die verschillende dingen bij elkaar komen – weer leuke nieuwe mensen ontmoet – inspirerend – inspirerend – inspirerend – meer snacks aub – moeilijk bereikbaar met ov – complex verhaal simpel gemaakt – etc. etc. etc.”

Dank voor alle complimenten, en de verbeterpunten nemen we mee voor 15 april!

Je buurtinitiatief professionaliseren?

Je buurtinitiatief professionaliseren?

Wil je in je buurt aan de slag met buurtwarmte? Meld je aan voor de cursus Leren over Warmte.

Hoe maak je een projectplan, hoe betrek je bewoners, hoe zit het met de techniek en de financiën. Vier avonden, twee excursies. Start januari 2025. Twijfel je, heb je vragen, schroom niet te bellen of te mailen dan kijken we samen of het wat voor je is! Neem contact op met Laura Smid  06 81 929 676, l.smid@nmu.nl

 

Nog een paar uitsmijters

Nog een paar uitsmijters

“We gooien nog teveel koelte en warmte weg, terwijl we dat hard nodig gaan hebben. Met ZLT gaan we de rest koude en warmte gebruiken.”
“Begin met het eind in gedachten.”
“Goed of fout bestaat niet, als we maar beginnen. Het zou een maatschappelijke opgave moeten zijn om de basis-infrastructuur aan te leggen.”
“Het kan slimmer sneller goedkoper!”

– Robert Jan van Egmond, TKI Urban Energy

Deelsessies


Wattnu
Warmte voor de de buurt: hoe neem je bewoners mee

Deze deelsessie kwam in de plaats voor Buurtwarmte Achter de Kerken

Wattnu zet zich samen met de gemeente Gooise Meren in voor het realiseren van het project Warmtenet Muiderberg. Daarbij worden de woningen in Muiderberg door aquathermie (water uit het IJmeer) verwarmd. Marc Diks gaf een update van het project en vertelt hoe Warmtenet Muiderberg de bewoners erin meekrijgt.

Door: Marc Diks (warmtenet-coördinator Muiderberg)

Bekijk de presentatie

 

Nieuw: Wet collectieve warmte

Wat is de positie van energiecooperaties binnen de nieuwe wet collectieve warmte? De WCW zal in de toekomst de vroegere Warmtewet vervangen. In de WCW mogen warmtegemeenschappen ook een meerderheidsaandeel hebben in een warmtenet, net zoals organisaties in de publieke sector. Dit betekent dat energiecoöperaties (mede)eigenaar mogen worden van een warmtenet zolang zij geen winstoogmerk hebben. In deze deelsessie vertelde Gerwin Verschuur van Energie Samen hierover en ook over de financiering van collectieve warmteprojecten via het Ontwikkelfonds en de dienstverlening van Buurtwarmte.

Door: Gerwin Verschuur (Energie Samen)

Bekijk de presentatie

 

Integrale wijkaanpak

Om een fijne, toekomstbestendige wijk te creeren zijn gemeenten en bewoners op allerlei manieren aan de slag. Bijvoorbeeld met energie-opwek, energiebesparing, aardgasvrij wonen, maar ook met het tegengaan van hittestress en wateroverlast. Tijdens deze ontwerpsessie gingen we met elkaar in gesprek over hoe je een integrale wijkaanpak gezamenlijk op kunt zetten. Welke rollen zijn er en welke rol past voor jouw organisatie.

Door: Ieke Benschop (Natuur- en Milieufederatie Utrecht) en Tina Venema (Copernicus Instituut)

Bekijk de presentatie

 

Pilot mini-warmtenetten

Niet overal is het mogelijk om voor een hele buurt of wijk een warmtenet aan te leggen om de bestaande woningen van duurzame warmte te voorzien. Een mini-warmtenet voor een straat of een hofje kan dan een beter alternatief zijn dan een individuele oplossing per woning. Deze mini-warmtenetten zijn bedoeld voor circa 3 tot 50 woningen. Samen met enkele bewonersinitiatieven en gemeenten heeft de Provincie Utrecht hier onderzoek naar laten doen. Er zijn een aantal pilots in voorbereiding om deze ‘tussenvorm’ in de warmtetransitie in de praktijk te testen. Er is nog geen eerdere pilot zoals deze geweest, met grondgebonden woningen. ”Ik neem mijn petje voor jullie af”, zei een van de deelnemers.

Door: Brigit Valentijn (Provincie Utrecht) en Theo de Bruijn (Energie van Utrecht)

Bekijk de Presentatie

 

huis gereedschap, decoratiefBronnetten: aanpassingen in de woning

Tijdens deze sessie ging Robert Jan verder in op zijn verhaal uit de plenaire sessie en was er nog meer ruimte om vragen te stellen.

Door: Robert Jan van Egmond (TKI Urban Energy)

Bekijk de hoofdpresentatie

 

 

De foto’s zijn gemaakt door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Robert Cornelisse (Uitbundig).

Bekijk de foto’s