Deelsessies
Warmte voor de de buurt: hoe neem je bewoners mee
Deze deelsessie kwam in de plaats voor Buurtwarmte Achter de Kerken
Wattnu zet zich samen met de gemeente Gooise Meren in voor het realiseren van het project Warmtenet Muiderberg. Daarbij worden de woningen in Muiderberg door aquathermie (water uit het IJmeer) verwarmd. Marc Diks gaf een update van het project en vertelt hoe Warmtenet Muiderberg de bewoners erin meekrijgt.
Door: Marc Diks (warmtenet-coördinator Muiderberg)
Bekijk de presentatie
Nieuw: Wet collectieve warmte
Wat is de positie van energiecooperaties binnen de nieuwe wet collectieve warmte? De WCW zal in de toekomst de vroegere Warmtewet vervangen. In de WCW mogen warmtegemeenschappen ook een meerderheidsaandeel hebben in een warmtenet, net zoals organisaties in de publieke sector. Dit betekent dat energiecoöperaties (mede)eigenaar mogen worden van een warmtenet zolang zij geen winstoogmerk hebben. In deze deelsessie vertelde Gerwin Verschuur van Energie Samen hierover en ook over de financiering van collectieve warmteprojecten via het Ontwikkelfonds en de dienstverlening van Buurtwarmte.
Door: Gerwin Verschuur (Energie Samen)
Bekijk de presentatie
Integrale wijkaanpak
Om een fijne, toekomstbestendige wijk te creeren zijn gemeenten en bewoners op allerlei manieren aan de slag. Bijvoorbeeld met energie-opwek, energiebesparing, aardgasvrij wonen, maar ook met het tegengaan van hittestress en wateroverlast. Tijdens deze ontwerpsessie gingen we met elkaar in gesprek over hoe je een integrale wijkaanpak gezamenlijk op kunt zetten. Welke rollen zijn er en welke rol past voor jouw organisatie.
Door: Ieke Benschop (Natuur- en Milieufederatie Utrecht) en Tina Venema (Copernicus Instituut)
Bekijk de presentatie
Pilot mini-warmtenetten
Niet overal is het mogelijk om voor een hele buurt of wijk een warmtenet aan te leggen om de bestaande woningen van duurzame warmte te voorzien. Een mini-warmtenet voor een straat of een hofje kan dan een beter alternatief zijn dan een individuele oplossing per woning. Deze mini-warmtenetten zijn bedoeld voor circa 3 tot 50 woningen. Samen met enkele bewonersinitiatieven en gemeenten heeft de Provincie Utrecht hier onderzoek naar laten doen. Er zijn een aantal pilots in voorbereiding om deze ‘tussenvorm’ in de warmtetransitie in de praktijk te testen. Er is nog geen eerdere pilot zoals deze geweest, met grondgebonden woningen. ”Ik neem mijn petje voor jullie af”, zei een van de deelnemers.
Door: Brigit Valentijn (Provincie Utrecht) en Theo de Bruijn (Energie van Utrecht)
Bekijk de Presentatie
Bronnetten: aanpassingen in de woning
Tijdens deze sessie ging Robert Jan verder in op zijn verhaal uit de plenaire sessie en was er nog meer ruimte om vragen te stellen.
Door: Robert Jan van Egmond (TKI Urban Energy)
Bekijk de hoofdpresentatie
De foto’s zijn gemaakt door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Robert Cornelisse (Uitbundig).