Met een hoge lat kunnen wij hoog springen
september 13, 2022
Met een hoge lat kunnen wij hoog springen
Op 5 september organiseerde de Natuur en Milieufederatie Utrecht een avond over Duurzame Woningbouw. Wij lieten drie verschillende bouwers en een expert duurzame mobiliteit aan het woord. Zij zijn ingegaan op de mogelijkheden voor duurzame nieuwbouw. Hun boodschap: “Als overheden de lat hoog leggen, kunnen wij hoog springen. Ga voor goud!”
De hele avond is opgenomen en vanaf nu terug te kijken via ons YouTube-kanaal. Bekijk hier de hele avond terug. Of ga direct naar een spreker:
Als gemeente wil je snel betaalbare woningen bouwen. Maar je wilt ook dat die woningen circulair, natuurinclusief, klimaatadaptief en energiezuinig zijn. Én dat er ontworpen wordt met duurzame mobiliteit. Gaat dat samen, en zo ja, hoe dan? Daarover ging een goed bezochte avond speciaal voor raadsleden op 5 september j.l.
De urgentie voor duurzaam bouwen hoefde niet uitgelegd te worden. Zowel publieke als private partijen hebben de handen ineengeslagen om samen normen af te spreken voor duurzame woningbouw. En die gaan (veel) verder dan wat door de wet (in het Bouwbesluit) geëist wordt. In het Convenant Duurzame Woningbouw staan afspraken over de thema’s gezonde leefomgeving, circulair, energie, mobiliteit, natuurinclusief en klimaatadaptatie.
Brons, zilver en goud
Het Convenant dat op 29 september 2022 door 88 partijen ondertekend is, heeft drie ambitieniveaus: brons, zilver en goud. Gemeenten Bunnik, Amersfoort en Utrecht gingen al voor goud. Inmiddels sluiten ook de gemeenten Zeist en Rhenen aan in dit rijtje. De NMU organiseerde een bijeenkomst met bouwende partijen en mobiliteitsexperts om gemeenteraadsleden van andere gemeenten informatie te geven en daarmee comfort te bieden om óók te kiezen voor het hoogste ambitieniveau. ‘Ga voor goud’. En interessant feit: eigenlijk moet de ambitie nóg hoger, want zelfs bij het kiezen voor goud, haalt de bouw nog niet de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs.
Bouwbedrijven
Pieter Stoutjesdijk van the Newmakers, John van den Doelen van Barli en Jan Walrecht van Strotec lichtten ieder toe dat zij super-duurzaam kunnen bouwen voor een goeie prijs en met hoge snelheid. Prijzen kunnen zeker omlaag als er op grotere schaal gebouwd gaat worden. TheNewmakers kan woningen bouwen met mensen die in één week leren hoe het moet. Ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt hebben hierin een rol. Eefke Verheij van de gemeente Utrecht vertelde hoe haar gemeente inzet op duurzame mobiliteit.
Knelpunten
Veel is gesproken over de MPG-score van 0,2. Dit is nu nog heel ambitieus. Dit komt onder andere door de uitgangspunten die ten grondslag liggen aan die MPG-score. In de huidige normering wordt bijvoorbeeld nog niet meegenomen dat in houtbouw CO2 opgeslagen wordt. Als dat in de toekomst wel gebeurt, zullen biobased woningen snel veel beter scoren dan de traditioneel gebouwde woningen. Paul van den Heuvel, directeur van Centrum Hout geeft aan dat daarover een brief is gestuurd aan minister Hugo de Jonge. Overigens, zo geeft Paul aan, is hout dat gebruikt wordt in Nederland, voor meer dan 90% uit FSC gecertificeerd bos.
Oproep
Dus, een oproep, ook vanuit de bouw, om te zorgen voor meer vraag naar deze super duurzame woningen. Of zoals John van den Doelen, directeur Barli, het verwoordde: ‘Van de lat laag leggen, is nog nooit iemand hoger gaan springen’. Met ambitie vanuit overheden, kunnen bedrijven verder opschalen en kan er betaalbaar en op snelheid gebouwd worden.
Kijk voor inspiratie welk type woningen duurzaam gebouwd kunnen worden op www.conceptenboulevard.nl
Ieke Benschop
Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving