Succesvolle informatiebijeenkomst Valuta voor Veen in Zegveld

september 30, 2020

Succesvolle informatiebijeenkomst Valuta voor Veen in Zegveld

Op 21 september vond een informatiebijeenkomst plaats over de kansen voor Valuta voor Veen in agrarisch veenweidegebied in de provincie Utrecht. Zo wilde de NMU het Valuta voor Veen concept onder de aandacht brengen van boeren en grondeigenaren in de provincie Utrecht. De informatiebijeenkomst vond plaats op Proefboerderij Zegveld. Daar lopen al proeven om via peilverhoging de oxidatie van veen, en daarmee de CO2-uitstoot, te verminderen. Het idee achter Valuta voor Veen is om een eigenaar daarvoor te belonen met verhandelbare CO2-certificaten. Zo ontstaat een nieuw verdienmodel.

De NMU gaf een presentatie over de mogelijkheden om CO2-uitstoot uit veenweidegebied te verminderen door het grondwaterpeil te verhogen. Hierdoor droogt het veen minder uit en oxideert het daardoor minder snel. Op sommige plekken in Utrecht en Zuid Holland daalt de bodem wel 1 cm per jaar door veenoxidatie. Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van 22 ton per hectare per jaar.

Beloning met verhandelbare certificaten

Peilverhoging kan de bodemdaling en CO2-uitstoot sterk verminderen. Het idee achter Valuta voor Veen is om een grondeigenaar die dit doet, te belonen met verhandelbare CO2-certificaten. Zo ontstaat er voor de boeren een nieuw verdienmodel.

Op 21 september konden boeren en andere grondeigenaren vragen stellen en hun eigen visie geven op het Valuta voor Veen concept. Bij de discussies bleek vooral dat boeren rasechte ondernemers zijn, die openstaan voor nieuwe initiatieven en ideeën. Er is afgesproken dat de bijeenkomst over enkele maanden een vervolg zal krijgen.

Het is de bedoeling dat de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland een vergelijkbare bijeenkomst gaat organiseren voor de boeren en grondeigenaren daar, om ook in die provincie meer belangstelling te wekken voor het Valuta voor Veen concept.

 

Tags:
Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving