Snuffelfietsers meten impact Vuelta op luchtkwaliteit

augustus 17, 2022

Snuffelfietsers meten impact Vuelta op luchtkwaliteit

Welke invloed heeft de Vuelta op de luchtkwaliteit in de provincie Utrecht? Dat gaan honderden Snuffelfietsers, die een meetkastje op hun fiets hebben, de komende weken meten. Op 14 augustus gaven vijf Snuffelfietsers het startschot met een speciale Vuelta toertocht van 35 km. Jeannine van Bree van de NMU was één van hen. In een reportage voor EenVandaag op NPO Radio 1 gaf ze uitleg!

Met hun sensoren, die fijnstof (PM2,5) en temperaturen meten, waren de Snuffelfietsers de hele dag te volgen op het Snuffelfiets dashboard. De tocht begon bij de officiële start aan de Croeselaan in Utrecht. Vervolgens fietsten ze in het zuiden de stad Utrecht uit. De tocht ging verder via Lunetten, Rhijnauwen, De Bilt en de Ruigenhoekse Polder. En via de Vecht en het Domplein eindigde de tocht weer op het Jaarbeursplein in Utrecht.

Luchtkwaliteit was matig

Op Fort Ruijgenhoek beantwoordden de Snuffelfietsers volop vragen van andere deelnemers aan de toertocht. Want ja, hoe zit het nou eigenlijk met de luchtkwaliteit? Nou… niet zo heel best. De sensoren registreerden regelmatig metingen die boven de waarden liggen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert voor fijnstof. Fijnstof is namelijk al snel slecht voor je gezondheid; er is geen veilige grens. En de landelijke hittegolf  heeft daar vast en zeker ook niet positief aan bijgedragen.

Data over Vuelta

De komende weken verzamelen de Snuffelfietsers nog veel meer data over uitstoot van fijnstof rondom de Vuelta, de etappes en diverse activiteiten. Daarna gaan de data geanalyseerd worden om te kijken wat de impact is op luchtkwaliteit van een event zoals de Vuelta. Duurzaamheid is namelijk belangrijk voor de organiserende partners van de Vuelta. Alle data die de Snuffelfietsers verzamelen zijn terug te vinden op het openbare dashboard.

Luister hieronder de radioreportage terug!

 

Tags:
Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science