Samen Meten Utrecht zoekt 300 bewoners om verkeer in eigen straat te tellen
december 7, 2021
Samen Meten Utrecht zoekt 300 bewoners om verkeer in eigen straat te tellen
Hoeveel verkeer komt er eigenlijk door de straat? Zijn het vooral fietsers, of auto’s of zwaarder verkeer? En houden auto’s zich eigenlijk wel aan de snelheid? Er zijn nog maar weinig gegevens beschikbaar over verkeer in onze woonstraten. Maar daar komt verandering in! Samen Meten Utrecht is namelijk op zoek naar 300 inwoners in de provincie Utrecht, die vanuit hun eigen huis met een sensor aan het raam verkeer gaan tellen. En de NMU zoekt graag mee!
Met Telraam helpen inwoners op eenvoudige wijze met verkeerstellingen in wijken, straten en buurten. En jij kunt meedoen! Hoe? Heel makkelijk! Via Telraam krijg je beschikking over een verkeersteller (het Telraam), die je eenvoudig plaatst op een raam met uitzicht op de straat. De sensor geeft automatisch tellingen door van fietsers, voetgangers, auto’s en zwaarder verkeer. Als je meedoet maak je deel uit van het telnetwerk van de provincie Utrecht dat in 2022 uitgroeit tot maar liefst 300 lokale meetpunten. Alle metingen zijn terug te vinden op www.telraam.net.
Verkeerstellingen vinden niet overal plaats en meestal vooral bij hoofdwegen. Met de Telraamsensoren krijgen we juist meer inzicht in verkeersstromen in wijken en buurten door de gehele provincie. Dat is voor jou interessant, omdat je informatie krijgt over de plek waar je woont. Maar het levert ook voor onderzoekers en beleidsmakers interessante informatie op over bijvoorbeeld de relatie tussen verkeer en leefbaarheid in wijken en welke maatregelen zouden kunnen helpen.
Telraam is een Belgisch initiatief. Daar zijn al langer diverse sensoren actief op meerdere plekken in het land. Er is afgelopen jaar een pilot gedaan met 20 Telramen in de provincie Utrecht en dat leverde tot 1 november al meer dan 67.000 uren aan verkeerstellingen op. Bruikbare informatie. We konden bijvoorbeeld al vaststellen dat er voor de helft van de meetpunten gemiddeld meer fietsverkeer was dan autoverkeer. We konden ook vaststellen dat mensen zich minder goed aan de snelheid houden als het rustiger is op straat, bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg of ’s avonds. Op minder drukke momenten, gaat de snelheid dus omhoog.
Samen Meten Utrecht gaat nu opschalen naar 300 sensoren in de provincie Utrecht in 2022. Ben je enthousiast geworden en wil je misschien mee doen? Kijk dan op www.samenmetenutrecht.nl/telraam voor meer informatie over deelname. Daar vind je ook een link naar het aanmeldformulier.
Telraam in Utrecht is een initiatief van Samen Meten Utrecht, ondersteund door de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven en in samenwerking met Telraam. NMU verzorgt het community management voor diverse meetprojecten binnen Samen Meten Utrecht.
Tags:
Jeannine van Bree
Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science