Natuurvisie Utrecht 2050 breidt uit: Meer focus op dorpen en steden
september 17, 2024
Natuurvisie Utrecht 2050 breidt uit: Meer focus op dorpen en steden
In de Natuurvisie Utrecht 2050 schetsen de natuur- en milieuorganisaties in de provincie Utrecht (Oostbroekorganisaties) hun groene toekomstdroom. De visie die vorige zomer het levenslicht zag, is nu aangevuld met een nieuw hoofdstuk over natuur in dorpen en steden. Op de jaarlijkse zomerborrel van de Oostbroekorganisaties van donderdag 5 september werd deze aanvulling op de natuurvisie uitgereikt aan de Utrechtse wethouder Linda Voortman. De Natuur en Milieufederatie Utrecht is blij met deze uitbreiding: “Hiermee laten we niet alleen het belang van natuur in de stad zien, maar geven we ook concreet aan hoe dat eruit komt te zien en wat ervoor nodig is.”
De stem van de natuur
De Natuurvisie Utrecht 2025 is een gezamenlijke creatie van de Utrechtse natuur- en milieuorganisaties, beter bekend als de Oostbroekorganisaties. In september 2023 werd de visie feestelijk gepresenteerd de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Utrechts Landschap, Landschap Erfgoed Utrecht, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en IVN Natuureducatie. Deze visie zet voor zes belangrijke natuurgebieden in de provincie Utrecht – zoals het veenweidegebied, de laagveenmoerassen, het rivierengebied, de Utrechtse Heuvelrug, Eem en Randmeren en de Gelderse Vallei – concrete maatregelen uiteen om de natuur in de komende 25 jaar weer gezond en veerkrachtig te maken.
De Natuurvisie Utrecht 2050 is, inclusief het nieuwe hoofdstuk over dorpen en steden, te downloaden op natuurvisieutrecht.nl
Meer aandacht voor dorpen en steden
Afgelopen jaar werkten de natuur- en milieuorganisaties hard aan de verspreiding van de Natuurvisie Utrecht 2050. En natuurlijk, het zetten van de eerste stappen om deze toekomstdroom werkelijkheid te maken. De visie is goed ontvangen door bewoners, bestuurders, ambtenaren en andere professionals. Dat geeft ons hoop: het laat zien dat velen in de provincie Utrecht zich willen inzetten voor onze leefomgeving en natuur.
In de zomer van 2024 besloten de organisaties dat het tijd was voor een volgende stap. Wethouder Linda Voortman pleitte het afgelopen jaar voor een aanvulling over de groene toekomst in steden en dorpen. Heel terecht, vonden wij. Daar liggen immers ook grote kansen. Dit nieuwe hoofdstuk werd donderdag 5 september overhandigd aan Linda Voortman tijdens een netwerkbijeenkomst georganiseerd door de Oostbroekorganisaties.
Netwerkbijeenkomst
300 aanwezigen luisterden tijdens deze zomerborrel naar filosoof Li An Phoa, oprichtster van Drinkable Waters over het belang van schoon water in het ecosysteem. Gedeputeerde van de provincie Utrecht, Mirjam Sterk ging in op de uitgelekte kabinetsplannen om het Nationaal Programma Landelijk Gebied te stoppen en de noodzaak om in Utrecht gezamenlijk door te gaan.
Blij met uitbreiding
Josja Veraart, directeur van de Natuur en Milieufederatie Utrecht, is blij met de toevoeging van het nieuwe hoofdstuk aan de Natuurvisie Utrecht 2050. “Wij maken ons als Natuur en Milieufederatie Utrecht sterk voor een mooie, gezonde en duurzame provincie Utrecht. Natuur in de stad is daar essentieel voor. Het nieuwe hoofdstuk geeft ons handvatten om ook in de stad nog meer aan de slag te gaan. Natuur in de stad draagt op een belangrijke manier bij aan het voorkomen van hittestress in de zomer, helpt bij het tegengaan van extreme wateroverlast bij neerslag en zorgt voor een prettige woonomgeving. Samen met alle natuur- en milieuorganisaties, bewoners, bestuurders en andere belanghebbenden kunnen we er zo voor zorgen dat Utrechters ook in 2050 nog kunnen genieten van natuur. Zowel in het buitengebied áls binnen de stads- en dorpsgrenzen.”
Foto: Mathilde Lawalata. V.l.n.r. Ivo Brautigam (Landschap Erfgoed Utrecht, Jelka Both (Staatsbosbeheer), Linda Voortman (gemeente Utrecht), Saskia van Dockum (Utrechts Landschap), Josja Veraart (Natuur en Milieufederatie Utrecht) en Petra Schut (Natuurmonumenten).
Meer weten? Neem contact op met Josja!
Josja Veraart
Directeur