Natuur- en milieuorganisaties gematigd positief over advies Remkes
oktober 6, 2022
Natuur- en milieuorganisaties gematigd positief over advies Remkes
Op 5 oktober presenteerde Johan Remkes na zijn gesprekken met de vele verschillende betrokkenen zijn advies over de stikstofcrisis. In het rapport Wat wel kan stelt Remkes dat het noodzakelijk is om op zeer korte termijn minder stikstof te gaan uitstoten. Zijn aanbeveling blijft vooralsnog om vast te houden aan 2030 en de gestelde doelstellingen.
Remkes stelt in zijn rapport dat het belangrijk is dat boeren voldoende perspectief krijgen over welke soorten landbouw waar kunnen plaatsvinden, en welk verdienmodel daarbij hoort. Naast de landbouw moeten ook andere sectoren, zoals de industrie, mobiliteit en bouw bijdragen aan een oplossing. Daar horen ook de ketenpartijen bij. Ook onderstreept hij het belang van gebiedsprocessen. De natuur in N2000 gebieden mag niet verder verslechteren. In zijn rapport presenteert Remkes een integrale aanpak in drie lijnen. Hierbij gaat het om het uitwerken van de korte termijnaanpak, het perspectief en de gebiedsgerichte transitie. Als we snel aan de slag kunnen met deze drie denklijnen, dan kunnen we vooruit, ook voor de natuur.
De crisis voor de natuur is vanwege het stikstofprobleem zo groot, dat verdere impasse en vertraging desastreus zijn. Het is terecht dat Remkes alle sectoren oproept een bijdrage te leveren om het probleem samen op te lossen. Als met deze drie sporen de stikstofcrisis nu echt aangepakt wordt, is er nog hoop op het redden van natuur in Nederland.
“Vroeg en stevig beginnen is belangrijker dan precies op tijd eindigen. We willen graag met alle partners aan de slag in de gebieden en gebiedsprocessen. Maak daarbij ook gebruik van de goede samenwerkingsverbanden die er regionaal zijn en de kennis die daar is. Laten we samen de schouders eronder zetten om de natuur te herstellen.”
Josja Veraart, directeur Natuur en Milieufederatie Utrecht
Josja Veraart
Directeur