Minister Wiersma: zorg voor gezond water, gezonde bodem, gezonde lucht en gezond voedsel voor alle inwoners, planten en dieren van dit land

september 4, 2024

Minister Wiersma: zorg voor gezond water, gezonde bodem, gezonde lucht en gezond voedsel voor alle inwoners, planten en dieren van dit land

door Josja Veraart, directeur Natuur en MIlieufederatie Utrecht

“Dat de minister van landbouw Femke Wiersma (BBB) vandaag een streep zet door het natuur- en stikstofbeleid en wil stoppen met het Nationaal Programma Landelijk Gebied vinden wij onbestaanbaar. Het is niet in het belang van de toekomst van ons land en alle inwoners. Het zal ervoor zorgen dat niet alleen de kwaliteit van de natuur achteruitgaat. Ook geeft het veel onzekerheid voor de boeren, omdat er geen alternatief geboden wordt. 

Dit programma is veel meer dan alleen de genoemde stikstofaanpak. Het biedt een integrale aanpak voor de grote uitdagingen waar we als land mee te maken hebben. Denk aan het toekomstperspectief voor de landbouw, aan natuurherstel, biodiversiteitsverlies, de waterkwaliteit en een gezonde bodem. Het is niet mogelijk om deze opgaven individueel aan te pakken. In de provincie Utrecht werken wij al jaren mee aan de agenda en uitvoeringsplannen voor het Utrechts Programma Landelijk Gebied. Partijen uit verschillende disciplines, overheden, landbouw en natuurorganisaties werken hierin nauw samen. De geplande projecten zijn van start gegaan en er wordt gezamenlijk van onderaf gewerkt aan onze toekomst waarin sprake is van schoon (drink)water, een financieel gezonde landbouw en een sterke biodiversiteit. Het zou ontzettende verspilling betekenen als er door Den Haag een streep gezet wordt door alle energie en geld dat daar de afgelopen jaren ingestoken is.”

Geen perspectief voor de boeren 

“Het is zorgwekkend dat ondanks de grote maatschappelijke opgaven op het gebied van natuur, klimaat, stikstof en water, het kabinet ervoor kiest om het kind met het badwater weg te gooien, zonder dat duidelijk is hoe ze deze urgente problemen in samenhang willen gaan oplossen. Wij zetten ons vanuit de NMU de hele dag in, samen met overheden en de landbouw om de beweging van onderop te verbinden met de grote maatschappelijke opgaven. De ingezette lijn vanuit Den Haag is niet gericht op beleid waarmee we gezamenlijk van onderop met alle betrokken partijen aan deze opgaven werken. Wij gaan door, samen met de gebiedspartners. Bijvoorbeeld met onze projecten voor de aanleg van voedselbossen en agroforestry, door het planten van bomen en kleine landschapselementen en door binnenstedelijk te werken aan groene daken en door het geluid van onderop te laten horen. Maar hiervoor zijn wel consistent bestuur, goede landelijke richtlijnen en regelingen noodzakelijk.  

Het goede nieuws is, dat de samenleving veel groter is dan een regering. Er is zoveel dat iedereen zelf kan doen. Het najaar is een prima tijd om bij-vriendelijke planten en struiken in je tuin, straat of buurt te planten. In de supermarkt kun je biologische producten kopen en je kunt meer plantaardig eten. We kunnen voedselbossen aanleggen en ook bomen en struiken planten of voor de weidevogels zorgen. Je kunt je huis van het gas halen en minder producten kopen. 

En je kunt je stem laten horen en de regering laten weten dat ze niet achteruit moet boeren, maar vooruit. 

Wij gaan door, doe jij mee? Kijk op www.nmu.nl wat jij kunt doen!”

Josja Veraart, Directeur Natuur en Milieufederatie Utrecht  

Utrecht, 4 september 2024 

Meer weten? Neem contact op met Josja!