Minister drukt omstreden asfaltplan Amelisweerd door, ondanks breed gedragen duurzaam alternatief

oktober 25, 2024

Minister drukt omstreden asfaltplan Amelisweerd door, ondanks breed gedragen duurzaam alternatief

Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederatie Utrecht zijn woedend over het voornemen van minister Madlener om het omstreden en schadelijke Tracébesluit voor de Ring Utrecht koste wat het kost door te drukken.

‘Ondanks een breed gedragen en effectief alternatief plan, dat steun krijgt van zowel de gemeente, de provincie als de betrokken omwonenden, kiest de minister ervoor om een project door te drukken dat onherstelbare schade toebrengt aan een eeuwenoud en geliefd natuurgebied midden in de Randstad’, aldus de organisaties.

Meer asfalt lost fileprobleem niet op
‘Het Tracébesluit is niet alleen schadelijk voor de natuur, maar ook gebaseerd op sterk verouderde inzichten. Extra asfalt gaat het fileprobleem in de regio niet oplossen; integendeel, het trekt alleen maar meer verkeer aan. Dit leidt niet alleen tot gefrustreerde automobilisten, maar ook tot veel luchtvervuiling en stikstofneerslag voor de stad Utrecht’,  waarschuwen de milieuorganisaties.

Smijten met belastinggeld
‘Daarnaast kost dit project de schatkist ruim twee miljard euro. Dat is een onverantwoordelijke uitgave van belastinggeld, zeker in tijden van begrotingstekorten. Bovendien is de uitvoerbaarheid van het project uiterst onzeker.’

Alternatief plan spaart natuur en is beter voor leefbaarheid Randstad
De organisaties benadrukken dat er al een toekomstbestendig alternatief voorhanden is: het Alternatief Ring Utrecht. Dit plan, dat in samenwerking met de regio is ontwikkeld, biedt een duurzamere oplossing voor de verkeersproblematiek. Het zorgt voor minder geluidsoverlast, een betere luchtkwaliteit en een verbeterde bereikbaarheid van de stad voor auto’s, fietsers en openbaar vervoer. Daarbij blijft het waardevolle natuurgebied Amelisweerd, één van de drukstbezochte groene oases in de regio, volledig intact. Bovendien zou dit alternatief de belastingbetaler een miljard euro minder kosten.

Breed gedragen plan moet terug op tafel
‘Het is bitter dat een toekomstbestendig, goed doordacht en breed gedragen plan, nu opzij wordt geschoven voor een achterhaald en schadelijk project’, concluderen de organisaties.

“Het Tracébesluit is niet alleen schadelijk voor de natuur, maar ook gebaseerd op sterk verouderde inzichten.”

Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederatie Utrecht

Meer weten? Neem contact op met Josja!