Lekker Lokaal in Utrecht Noordoost op 12 juni 2024 was lekker, lokaal én gezellig!
juni 17, 2024
Lekker Lokaal in Utrecht Noordoost op 12 juni 2024 was lekker, lokaal én gezellig!
Op woensdagavond 12 juni organiseerden de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Utrecht Natuurlijk en Wijkcoöperatie Griftstroom Lekker Lokaal in Utrecht Noordoost in Stadsboerderij Griftsteede in het Griftpark. Inwoners uit de Vogelenbuurt, Tuinwijk, Lauwerecht, Staatsliedenbuurt, Wittevrouwen, Zeeheldenbuurt, Huizingabuurt, Tuindorp, Tuindorp-Oost, Voordorp en Veemarkt konden deze avond te weten komen hoe zij hun dagelijkse dieet lokaler kunnen maken.
Start
Ondanks een fikse regenbui druppelden de bezoekers toch rond 19:30 binnen. En gelukkig verdampte al het water snel door het warme enthousiasme van de sprekers én de inwoners in zaal. Alexander Daniel van de Natuur en Milieufederatie Utrecht opende het evenement. Hij vertelde over zijn professionele én persoonlijke interesse in lokaal voedsel en korte ketens in de landbouw. Ook legde hij uit wat de rol van inwoners kan zijn: hoe draagt wat er op jouw bord ligt, bij aan het gehele voedselsysteem en het landschap in onze leefomgeving? Na zijn introductie kregen drie lokale voedselpioniers het podium.
Enthousiaste sprekers
Dieko Boekel vertelde over zijn vrijwilligerswerk bij VOKO Utrecht. VOKO Utrecht is een voedselcollectief dat vers, milieuvriendelijk en lokaal voedsel beschikbaar maakt via hun afhaalpunt in Café Averechts in Tuinwijk. Met 140 leden in de wijk is dit al een succesvol lokaal voedselinitiatief. Aan de hand van verschillende groentes vertelde Dieko over de kernwaarden van de VOKO, wat op veel gelach uit de zaal kon rekenen.
Daarna was het de beurt aan Caroline Altena, die actief is bij Herenboerderij Nieuw Bureveld in de Bilt. In 2022 opende dit kleinschalige, gemengde boerenbedrijf dat door burgers en twee boeren gerund wordt. Caroline vertelde over waarom zij besloot zich aan te sluiten, en dat het gemeenschapsgevoel hierbij net zo belangrijk voor haar was als het voedsel-aspect. “De boerderij voelt als mijn eigen tuin, maar dan een tuin die je deelt en onderhoudt samen met anderen.” Lokaal voedsel werkt verbindend. Dat werd bij Caroline’s verhaal meer als duidelijk.
Emina Zorlak van Rechtstreex Utrecht vertelde als derde voedselpioniers haar verhaal. Na lang gewerkt te hebben bij verschillende kookprogramma’s, besloot ze vorig jaar dat ze meer wilde doen om mensen écht de keuken in te krijgen en hun eten te laten ervaren. Sindsdien werkt ze als community manager bij Rechtstreex, een online, lokale boodschappenservice voor vers eten in heel Utrecht. In Noordoost zijn er op dit moment 3 afhaalpunten: de Tuindorpkerk, Buurthuis Het Wevehuis en De Nieuwe Kerk. Bij elk afhaalpunt is een wijkchef actief, waardoor het ook erg persoonlijk wordt. Een van de aanwezigen deed haar boodschappen al via Rechtstreex en deelde haar enthousiasme met de rest van de zaal.
Bij alle sprekers spatte het enthousiasme eraf, en ook de bezoekers waren duidelijk geïnteresseerd in hun verhalen. De ene vraag na de andere werd beantwoord en er ontstonden al mooie gesprekken tijdens deze presentaties.
Samen aan de slag
Na de presentaties was het hoogst tijd om uit de stoelen te komen en zelf aan de slag te gaan. Onder leiding van Kasper Steenbergen van Utrecht Natuurlijk kregen de deelnemers een aantal stelling over lokaal voedsel voor de kiezen. Bijvoorbeeld over wat lokaal voedsel voor hen betekent, of wat ze het belangrijkst vinden bij het kopen van eten. De stellingen vormden goede gespreksstarters voor het vervolg: wat wilden de aanwezigen verder doen met lokaal voedsel? Zich inzetten als vrijwilliger, een nieuw initiatief starten, of als consument meer stappen maken? Wat heeft de wijk zelf nodig? En hoe konden de drie organisaties die de avond georganiseerd hadden daarbij helpen? Na een constructief en gezellig groepsgesprek, sloten we de avond af met… lokaal voedsel (natuurlijk!). Lokaal Wittevrouwen en Rechtstreex hadden heerlijke borrelhapjes verzorgd, speciaal voor deze gelegenheid.
Ook meedoen?
Een groot deel van de deelnemers gaf zich op om op de hoogte te blijven en mee te denken over hoe we lokaal voedsel in Noordoost meer zichtbaar, betaalbaar en beschikbaar kunnen maken. Het is onze ambitie om in de toekomst meer evenementen te organiseren rondom lokaal voedsel in Utrecht Noordoost. Ben je geïnteresseerd in lokaal voedsel in Utrecht Noordoost en wil je op de hoogte blijven van wat we hier in de toekomst organiseren? Meld je aan voor onze mailinglijst.
Meer weten? Vraag het aan Alex!
Alexander Daniel
Projectleider natuurinclusieve samenleving – duurzame landbouw