Klimaatambassadeurs trappen af met training ‘Water en Groen’
januari 29, 2021
Klimaatambassadeurs trappen af met training ‘Water en Groen’
Op 19 januari was de eerste training met het kersverse netwerk van klimaatambassadeurs. Maar liefst 40 klimaatambassadeurs in de provincie Utrecht volgen vanaf 2021 het programma. De eerste training ging over ‘water en groen’. En de energie zit er vanaf de start al goed in!
Alexandra van Dijk (tuinontwerper, Van Dijk Ecotuinen) gaf de ambassadeurs meer inzicht in hoe je kunt omgaan met water en groen in de tuin, wat goede maatregelen zijn om wateroverlast of verdroging tegen te gaan. En ze wees er bijvoorbeeld op dat het gebruik van inheemse planten beter is dan het gebruik van exotische planten die doorgaans veel meer water en onderhoud vragen.
Daarna vertelde Maarten Verkerk over de maatregelen die hij in zijn tuin genomen heeft. Maarten is zelf klimaatambassadeur in de gemeente Bunnik. Hij heeft samen met zijn buurvrouw gezorgd dat regenwater van het dak voortaan niet meer in het riool gaat, maar wordt opgevangen in de tuin en in regentonnen. In zijn eigen tuin heeft hij twee regentonnen van 700 liter geplaatst en hij heeft een wadi aangelegd, die hij zelf de ‘trampowadi’ noemt, omdat hij boven de wadi een trampoline voor zijn kinderen heeft gemaakt.
De klimaatambassadeurs willen zelf graag de opgedane kennis gebruiken om ook andere mensen in hun gemeente te informeren en te helpen, dat is een belangrijk onderdeel van het ambassadeursprogramma. In deelgroepjes zijn er daarom eerste plannen gemaakt om hier invulling aan te geven. Ideeën zijn bijvoorbeeld een campagne ‘tegel eruit groen erin’, of het organiseren van een voorlichtingsavond over het afkoppelen van de regenpijp, of het aanleggen van meer groen op plekken in de gemeente.
De komende tijd worden deze plannen verder uitgewerkt met hulp van de NMU.
Meer informatie over de klimaatambassadeurs. Of wil je je aanmelden? Neem een kijkje op onze projectpagina of neem contact op!
Jeannine van Bree
Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science