Klimaatambassadeurs laten zich bijpraten over duurzame daken
maart 19, 2021
Klimaatambassadeurs laten zich bijpraten over duurzame daken
De tweede training van dit jaar voor de Utrechtse klimaatambassadeurs stond in het teken van ‘het dak’. Want het dak biedt vele duurzame mogelijkheden, bijvoorbeeld voor waterberging, groen, biodiversiteit en zonnepanelen. Daken in de provincie Utrecht kunnen hier nog veel meer en beter voor benut worden – iets waar de klimaatambassadeurs zich graag voor zouden willen inzetten!
Tijdens de training vertelde Job Zaal van het bedrijf Solar Sedum meer over welke soorten duurzame daken er zijn, wat dat vraagt van het dak en de constructie, wat de voordelen zijn, hoe groen en zonnepanelen goed te combineren zijn en hoe de aanleg in zijn werk gaat. Een heleboel technische en praktische informatie waar de ambassadeurs veel aan gaan hebben.
Voorbeeld: Hoograven
Karin Groendijk, bewoonster van de Utrechtse wijk Hoograven, gaf de klimaatambassadeurs vervolgens een inspirerend voorbeeld van haar eigen initiatief om in haar buurt samen met buurtgenoten gezamenlijk een aantal groene daken aan te leggen. Ze vertelde bijvoorbeeld meer over hoe ze dit heeft aangepakt en hoe ze buren heeft meegekregen. En vooral had ze voor de ambassadeurs veel goede tips om zelf ook zo’n initiatief op te kunnen zetten.
Servicepunt biedt hulp
Tot slot gaf Ieke Benschop van de NMU meer toelichting op het servicepunt duurzame daken van de NMU en welke ondersteuning dat kan bieden aan de klimaatambassadeurs, bijvoorbeeld in de vorm van dakscans of constructieberekeningen.
Veel ideeën
De klimaatambassadeurs willen zelf graag de opgedane kennis gebruiken om ook andere mensen in hun gemeente of buurt te informeren en te helpen; dat is een belangrijk onderdeel van het ambassadeursprogramma. En daar hebben ze tal van ideeën voor. Bijvoorbeeld door zelf een buurtinitiatief te starten voor het verduurzamen van daken, door meer te gaan samenwerken met de gemeente, te zorgen voor betere kennisdeling of door te kijken naar mogelijkheden voor het vergroenen van grotere daken in de gemeente.
Meer informatie
Sinds 2021 kent de provincie Utrecht 40 klimaatambassadeurs: inwoners die interesse hebben in klimaatadaptatie, meedoen aan het trainingsprogramma van de NMU en anderen kunnen helpen en adviseren. Meer over het programma vind je hier.
Jeannine van Bree
Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science