Hoe je als opdrachtgever je bouwproject circulair maakt
mei 8, 2019
Circulair aanbesteden met materiaalgedreven opdrachtgeverschap
Circulair aanbesteden begint bij het stellen van de juiste vraag. Alleen door goed uit te vragen kunnen de spelers in de keten de juiste circulaire beslissingen nemen. Hoe je dat doet kwam op 7 mei aan de orde tijdens een bijeenkomst ‘Materiaalgedreven opdrachtgeverschap’. Organisator was de Economic Board Utrecht, waarmee de NMU in de Alliantie Cirkelregio Utrecht zit.
Hier werd besproken hoe je er als opdrachtgever van een bouwproject voor kunt zorgen dat je op de juiste manier circulair uitvraagt. Ook werd handelingsperspectief geschetst voor de andere spelers in de keten. Zo kunnen we er vóór een gebouw wordt neergezet, al voor zorgen dat we netjes bijhouden welke grondstoffen er allemaal in zitten en hoe we die er na de gebruiksfase van een gebouw weer uithalen.
Tim Bulters, projectleider Circulaire Economie van de NMU, modereerde één van de deelsessies. Tijdens de sessie vroeg Harry Hoffman van GBN, een bedrijf voor grond, bouw- en (sloop-)afvalstoffen, om samenwerking rond het circulair slopen van een gebouw in de Merwedekanaalzone. NMU’er Loek Bogaards zorgde voor een verslag, dat later wordt gepubliceerd.
Op de bijeenkomst werd een ‘Handleiding materiaalgedreven opdrachtgeverschap gelanceerd’, geschreven door Cistain en Superuse Studios. Deze vind je hier.
Tags:Tim Bulters
Projectleider circulaire samenleving