Groen en gezond isoleren kun je leren
oktober 23, 2019
Groen en gezond isoleren kun je leren
‘Hernieuwbare en biobased isolatiematerialen zijn niet alleen prettiger om mee te werken, ze functioneren ook nog eens beter’, aldus Ralf van Tongeren van Platform M3 architecten bij het Utrecht Region Get Connected Jaarcongres op 10 oktober 2019.
Deze sessie werd georganiseerd door Tim Bulters, van Natuur en Milieufederatie Utrecht in samenwerking met Alliantie Cirkelregio Utrecht. Het moge duidelijk zijn dat er in het kader van de energietransitie een enorme isolatieopgave is. Het isoleren gebeurt doorgaans met isolatieschuimen op fossiele grondstofbasis. Om diverse redenen willen we minder afhankelijk zijn van fossiele grondstoffen. Gelukkig zijn er steeds meer nieuwe, innovatieve producten en oplossingen op de markt die een goed alternatief vormen. Zo zijn er steeds meer isolatieproducten op de markt die zijn gemaakt van een reststroom, zoals papier of textiel. Ook bestaan er steeds meer alternatieven die van een biologische grondstof gemaakt zijn, zoals vlas, hennep of stro.
Er zijn verschillende argumenten om te gaan isoleren met biobased isolatiematerialen. Ten eerste leggen naast hout, gewassen zoals hennep grote hoeveelheden CO2 vast. Dat is een enorm voordeel in een tijd waar we uitstoot van CO2 willen verlagen. Ten tweede is het voor de bouwvakker vaak prettiger werken met biobased isolatie: minder tot geen irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen. Als klap op de vuurpijl zien we in de praktijk ook dat het wooncomfort positief verbetert door gebruik van biobased isolatiematerialen.
Ralf van Tongeren vertelde op 10 oktober een verhaal over een speciale vorm van hennepisolatie: kalkhennep. Dit product isoleert vergelijkbaar met de veelgebruikte materialen, maar is veel beter in het reguleren van warmte en vocht. Ook heeft het een lagere dampdiffusieweerstand, wat wil zeggen dat het beter is in het afvoeren van damp uit een gebouw. Deze kenmerken dragen bij aan een comfortabel binnenklimaat. Het product is daarnaast hoofdzakelijk gemaakt van hernieuwbare bronnen en is aan het einde van de levensduur opneembaar in de biologische kringloop.
Waarom wordt dit dan nog niet overal gebruikt? Dat is een beetje een kip-ei verhaal, wist Ralf van Tongeren ons te vertellen. Je moet als bouwbedrijf even leren hoe je werkt met deze materialen en ze zijn nog niet bij alle groothandels beschikbaar. De grote partijen willen daarnaast eerst dat het op grote schaal toegepast wordt, voordat ze er zelf aan beginnen. Voor nu blijft het bij welwillende kleinere marktpartijen die hun nek uitsteken. Voor de meer grootschalige voorbeelden moeten we over de grens kijken naar o.a. België en Duitsland. Daar worden de biobased isolatiematerialen al veel meer toegepast dan in Nederland.
Tags:Tim Bulters
Projectleider circulaire samenleving