Gemeenten Utrecht, Amersfoort en Bunnik gaan voor het hoogste ambitieniveau duurzaam bouwen

juli 1, 2022

Gemeente Utrecht, Amersfoort en Bunnik kiezen voor het hoogste ambitieniveau van duurzaamheid bij bouw woningen

Vandaag maakt de gemeente Amersfoort bekend dat ze de ambities opschroeft voor duurzaam bouwen, zo is te lezen in het coalitie-akkoord. Zij zullen vanaf 29 september, wanneer het Convenant Duurzame Woningbouw wordt ondertekend, toewerken naar het hoogste ambitieniveau: ‘goud’. Gemeenten Utrecht en Bunnik hadden hier al eerder uitspraken over gedaan.

In het Convenant Duurzame Woningbouw staan afspraken over het bouwen van nieuwe woningen en wijken. Die afspraken gaan over energie, circulariteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit, gezondheid en mobiliteit. Gemeenten kunnen kleur bekennen door bij ondertekening van het Convenant Duurzame Woningbouw te kiezen voor brons, zilver of goud. Waarbij brons net bovenwettelijk is en goud het hoogste ambitieniveau beschrijft.

Natanja Vreugdenhil, Partij voor de Dieren Amersfoort: “Toewerken naar goud betekent dat de nodige innovaties meer ruimte krijgen. Het vervangen van bakstenen voor plantaardig materiaal, nieuwe verdienmodellen voor boeren die grondstoffen telen voor de bouw, meer hergebruik van materialen en meer biodiversiteit en natuur in woonwijken worden zo de normaalste zaak van de wereld in Amersfoort.”

Ralph Peters, D66 Utrecht: “Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland. Dat betekent dat er heel veel bijgebouwd gaat worden komende jaren. Wat D66 betreft gebeurt dat op zo’n manier dat toekomstige bewoners kunnen genieten van een duurzame en fijne stad met oog voor biodiversiteit. Het gouden ambitieniveau doet daar het meeste recht aan.

Bouwbedrijven staan klaar

Gemeenten zijn soms nog huiverig om zich uit te spreken voor het hoogste ambitieniveau. Zij vrezen een prijsopdrijvende werking en nemen aan dat deze ambities zullen leiden tot vertragingen in de bouw. De NMU informeerde bij een aantal bouwbedrijven en concludeert dat deze vrees ongegrond is. Bouwpartijen die hebben ingezet op innovaties zoals circulair en biobased bouwen, kunnen woningen snel en goedkoop neerzetten.

The New Makers bouwt al biobased en circulaire woningen voor woningbouwcorporaties. Nadia Remmerswaal: “Die woningen worden verhuurd voor maximaal 634 euro per maand. We bouwen ze op tempo; de bouw heeft een doorlooptijd van vijf a zes maanden, inclusief vergunningstraject”. Ook een bedrijf als Barli kan het hoogste ambitieniveau halen. John van der Doelen, directeur Barli: “Gemeenten en andere opdrachtgevers hebben de sleutel in handen door voor ‘goud’ te gaan. Met onze manier van bouwen – in hout, modulair en geïndustrialiseerd – zijn we er klaar voor”. Ook grote bouwbedrijven als Ballast Nedam vinden hoge ambities haalbaar: “Wanneer overheden en bouwers het ambitieniveau gezamenlijk voor ogen houden, gaat het zeker gebeuren”, aldus Onno Dwars , CEO Ballast Nedam Development.

Meer gemeenten

“We moeten de nieuwbouw aangrijpen om problemen op te lossen en nieuwe te voorkomen”, aldus Josja Veraart, directeur NMU. “Daarom doen wij er alles aan om gemeenten te bewegen om bij de ondertekening van het convenant te kiezen voor de duurzaamste oplossingen waar de markt al klaar voor is. Ter inspiratie schreven wij het Handboek ‘Bouwen voor de Toekomst’, boordevol goede voorbeelden en onderbouwing door experts, dat het allemaal al mogelijk is.”

Informatiesessie

De NMU organiseert begin september een informatieve online sessie voor raadsleden, waarin experts en bouwers aan het woord komen die kunnen vertellen wat er al kan, voor welke prijs en in welk tempo. Tijdens deze sessie is er ruimte voor vragen aan de experts. Raadsleden die interesse hebben kunnen zich aanmelden via Ieke Benschop: i.benschop@nmu.nl

Tags: