Boerderij Eyckenstein: een jaar van herstel en groei met Boer&Buur met Natuur
september 23, 2024
Boerderij Eyckenstein: een jaar van Herstel en Groei met Boer&Buur met Natuur
Een jaar geleden trapten 24 coalities van boeren en buren het programma Boer&Buur met Natuur af. Sindsdien zijn in elke provincie twee coalities aan de slag, onder toezicht van de Natuur en Milieufederaties. Het doel? Boeren en hun buren ondersteunen bij de omslag naar natuurinclusieve landbouw. In Utrecht zijn biologische zelfoogsttuin Kansrijk en Boerderij Eyckenstein inmiddels een jaar verder. Waar staan ze nu? Josephine Schuurman van Boerderij Eyckenstein vertelt hoe het gaat, een jaar na de start. “De overname van een lopende boerderij met veel dieren is springen op een rijdende trein. Door de deelname aan Boer & Buur met Natuur krijgen we directe ondersteuning, waardoor we belangrijke dingen eindelijk kunnen aanpakken.”
Boerderij Eyckenstein
“Wij zijn Josephine en Sil van Boerderij Eyckenstein in Maartensdijk. Samen met ons team uit medewerkers, vrijwilligers, buurtbewoners en andere betrokkenen runnen we hier een gemengd biologisch bedrijf. Alle activiteiten op de boerderij vinden uiteindelijk plaats om het landschap op de rond 90 hectare in beheer te versterken en te herstellen. Een gezonde bodem, meer biodiversiteit en, niet op de laatste plek, een betrokken gemeenschap van mensen die hier actief aan bij dragen. Op dit moment worden er op de boerderij zo’n 150 Jersey stieren gehouden voor vlees en 150 dubbeldoel kippen. Ernaast is er een groentetuin voor groentepakketten en onderhouden Josephine en Sil en boerderijwinkel. Alle dieren zijn zo veel mogelijk buiten en worden onder regeneratieve principes gehouden.”
Springen op een rijdende trein
Binnen Boer&Buur met Natuur werken Sil en Josephine aan concrete landschapsherstelprojecten, waarbij de lokale omgeving een rol kan vervullen. Onderdeel daarvan is de zichtbaarheid van de boerderij en het in beeld brengen van de processen die hier gaande zijn. Maar ook het versterken van het gevoel van eigenaarschap van de consumenten die mee eten van dit landschap. Het doel is om een levende bodem te creëren, gebruik maken van het natuurlijk gedrag van de dieren en dat uiteraard door samen te werken met de natuur. Denk aan vloeiende beken, multifunctionele hagen; voor dier en mens, en nog veel meer vogels, kikkers en insecten.
“De overname van een lopende boerderij met veel dieren is springen op een rijdende trein. Een gemiddelde werkdag is druk, de dieren vragen veel aandacht en er blijft weinig tijd om aanpak, processen of andere dingen eens met afstand te bekijken, aan te passen en te verbeteren. Dit is wel nodig om onze doelen te bereiken. Door de deelname aan Boer&Buur met Natuur krijgen we hierin directe ondersteuning, waardoor we deze dingen eindelijk kunnen aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan het uitwerken van het verhaal van onze boerderij, en richting te geven aan alle potentie die de plek biedt binnen een haalbaar tijdspad. Er zijn namelijk vele mogelijkheden voor ecosysteemherstel, het betrekken van de omgeving en de consumenten, en de keuze voor verschillende bedrijfstakken. Hierbij kunnen we goed gebruik maken van de langdurige begeleiding onder het Boer&Buur project, en ook putten uit het grote netwerk dat Boer&Buur ons biedt.”
Een jaar later
En hoe gaat dat nu, een jaar later? Bij Boerderij Eyckenstein zijn ze dit jaar druk bezig geweest met verbeteringen in de (biologische) bedrijfsvoering en het bouwen van een lokale gemeenschap rondom de boerderij. In de wintermaanden werden al eerste voorbereidingen gelegd met de uitbreiding van de groentetuin en het opzetten van een vast tuinteam, zodat er dit jaar meer mensen van kunnen genieten. De eerste groentepakketten gingen begin mei de deur uit en sindsdien kunnen de abonnementhouders er wekelijks van genieten. De boerderijwinkel is dit voorjaar volledig opgeknapt en sinds een aantal maanden ook weer open voor verkoop voor de vele passanten die er langskomen vanuit Lage Vuursche en omstreken. Verder is er vol ingezet op de aanpak en verbeteren van het huisperceel en het verder bouwen aan de stalinrichting.
Daarnaast vonden er de hele zomer door diners plaats in de Buitenkeuken waarbij de boeren Sil en Josephine met behulp van hun team prachtige gerechten bereiden van de opbrengsten van de boerderij. “De komende maanden gaan we verder investeren in het goed neerzetten van het verhaal van de boerderij en de zichtbaarheid voor passanten en omwonenden. Uiteindelijk is het doel om hen nog verder te betrekken bij de gebeurtenissen op de boerderij en met name het gezamenlijk herstel van het landschap: “totdat de beken weer vloeien”. Ook wordt er gekeken hoe de processen op de boerderij efficiënter kunnen worden gemaakt.”
Op de hoogte blijven?
Wil je weten hoe de reis van Boerderij Eyckenstein binnen Boer&Buur met Natuur verder gaat? Volg de Natuur en Milieufederatie Utrecht op LinkedIn, X, Facebook of Instagram!
Meer weten? Neem contact op met Alexander!
Alexander Daniel
Projectleider natuurinclusieve samenleving – duurzame landbouw