Bod RES Amersfoort: behoorlijke ambitie, vraagtekens bij haalbaarheid en locatiekeuzes

april 17, 2020

Bod RES Amersfoort: behoorlijke ambitie, vraagtekens bij haalbaarheid en locatiekeuzes

De regio Amersfoort zet in haar bod voor de RES in op 0,5 TWh aan duurzame energie uit wind- en zonprojecten in 2030. Onderdeel daarvan is de 0,09 TWh aan lopende en al gerealiseerde initiatieven. Op het eerste gezicht een mooie inzet, maar bij de beoogde uitwerking heeft de NMU grote vraagtekens. Een groot deel van de opwek zou namelijk terechtkomen in kwetsbare natuurgebieden, terwijl in andere gebieden kansen voor lokale initiatieven juist onbenut blijven. Daarom roepen de NMU, natuurbeheerders en energie-initiatieven in een brief op tot verbeteringen.

In heel Nederland worden regionale energiestrategieën gemaakt. Hiermee geven 30 regio’s aan hoe zij willen bijdragen aan de opwekking van schone energie en de transitie naar duurzame warmte. En hoe ze dus zullen bijdragen aan de nationale klimaatdoelstelling die is geformuleerd na het akkoord van Parijs: 49% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990.

In de regio Amersfoort, bestaande uit 7 gemeenten (het blauwe deel op de kaart), is recent een concept RES gepubliceerd. Tot en met 30 april kunnen belanghebbenden via deze link de teksten en kaarten bekijken, en hun mening geven via het reactieformulier. Daarna besluiten de volksvertegenwoordigers over de stukken die bij het Rijk moeten worden ingediend.

De regio Amersfoort zet voor 2030 in op 0,5 TWh aan duurzame energie uit wind- en zonprojecten. Onderdeel daarvan is de 0,09 TWh aan lopende en al gerealiseerde initiatieven. Op het oog is dat een mooie inzet voor deze regio, maar bij de beoogde uitwerking daarvan heeft de NMU grote vraagtekens. Een groot deel van de opwek zou namelijk in kwetsbare natuurgebieden terecht komen, terwijl in veel andere gebieden kansen voor lokale initiatieven juist onbenut blijven.

Brief over onze zorgen

Om aandacht te vragen voor deze zorgen, hebben we samen met Energie Samen (de koepel van energie-initiatieven), Natuurmonumenten en Utrechts Landschap een brief opgesteld met onze aanbevelingen voor de concept RES. Daarin roepen we bestuurders en volksvertegenwoordigers op een concept RES te maken die minder kwetsbaar is voor planuitval, transparantere keuzes maakt, natuur en landschap ontziet en meer ruimte biedt voor lokale initiatieven. Kortom, een RES die werk maakt van een drievoudig duurzame energietransitie. De brief met onze aanbevelingen is hier te vinden.

Laat jouw mening horen!

Wil jij je ook laten horen over deze RES? Dat kan op deze pagina!

Tags: