Antwoord op: ‘Hoe duurzaam consumeert Nederland?’

maart 6, 2019

Antwoord op: ‘Hoe duurzaam consumeert Nederland?’

In 2016 bleek dat slecht 20-30% van het vlees uit Nederland ook echt in eigen land wordt geconsumeerd. Maar waar gaat die overige 70-80% dan naartoe? Om op dit soort kwesties een antwoord te geven, organiseert Studium Generale Universiteit Utrecht op 12 maart om 20:00 uur een lezing over onze voedingsgewoonten. De lezing vindt plaats in het Academiegebouw in Utrecht en is voor iedereen gratis toegankelijk. Reserveren is niet nodig.

De lezing
Tijdens deze lezing vertelt milieufilosoof Hanneke Muilwijk over de mismatch tussen onze productie en consumptie. Zij heeft zich de afgelopen jaren met haar collega’s op de vraag ‘Hoe duurzaam consumeert Nederland?’ gestort. Een belangrijke vraag, want de keuzes die wij maken op het gebied van voedsel zijn van grote invloed op onze gezondheid én onze leefomgeving. Je kan denken aan landgebruik, emissies van broeikasgassen, stikstof en fosfaat bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Hoe ga je vervolgens om met dat wat je produceert? Consumeren we wat we produceren? Of blijven we maar importeren en exporteren?

Voedsel en duurzaamheid
Een voorbeeld dat wordt aangehaald is de import en export van kippenvlees: “Wist je bijvoorbeeld dat de Nederlandse kippenboeren bepaalde delen van de kip naar China sturen en de Chinezen de filets naar ons?”. Productie en consumptie sluiten vaak niet op elkaar aan. Wat voor invloed heeft dat op het gebied van duurzaamheid en wat kunnen we doen om onze voedselgewoonten duurzamer te maken? Tijdens de lezing vertelt Hanneke Muilwijk ons alles wat we moeten weten over de duurzaamheid van onze voedselketen.

Over de spreker
Hanneke Muilwijk is werkzaam als milieufilosoof in de Sector Water, Landbouw en Voedsel van het Planbureau voor de Leefomgeving. Ze richt zich op milieuproblemen rondom de thema’s water governance en voedsel. Op dit moment werkt ze aan een project voor de verduurzaming van het voedselsysteem in Nederland. Haar bevindingen en oplossingen deelt ze met ons op 12 maart.

Kun je niet aanwezig zijn? Niet getreurd: de lezing is live te volgen én terug te kijken via www.sg.uu.nl/video/2019/03/wat-de-pot-schaft. Tevens is de volgende dag een blog te lezen over de lezing op www.sg.uu.nl.

Tags: