9 voedselbossen in de provincie Utrecht open tijdens de Open Voedselbossen Dag op 24 augustus!

juli 22, 2024

9 voedselbossen in de provincie Utrecht open tijdens de Open Voedselbossen Dag op 24 augustus!

Op zaterdag 24 augustus wordt voor het eerst de Open Voedselbossen Dag georganiseerd! Op deze dag openen tien voedselbossen in de hele provincie Utrecht hun deuren voor bezoekers. Neem een kijkje in deze bijzondere groene oases en leer meer over wat een voedselbos precies is tijdens rondleidingen van gepassioneerde gidsen. En wie weet ga je wel naar huis met een zak appels, handjevol bramen of bijzondere kruiden. Bezoekers zijn welkom bij Voedselbos Amersfoort (Amersfoort), ’t Boswijtje (Austerlitz), Natuurplaats Binnenbos (Driebergen-Rijsenburg), Voedselbos SchaikseWeelde (Leerdam), Voedselbos Leusden (Leusden), Voedselbos Rhenen – Elst (Rhenen – Elst), Voedselbos de Geeren  (Schoonrewoerd), Het LEKkere Bos (Tienhoven aan de Lek) en Wijkse Voedselbos (Wijk bij Duurstede). De Natuur en Milieufederatie Utrecht coördineert de dag. Kom kijken, luisteren, en: kom proeven! Je vindt alle informatie op de website van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Let op: eerder was gecommuniceerd dat Voedselbos Gedeelde Weelde in Oudewater ook open zou gaan, maar deze blijven door omstandigheden helaas toch gesloten.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een aangelegd bos waar bomen, struiken en planten groeien, waar veel van de natuur eetbaar is. Een voedselbos wordt speciaal ontworpen om voedsel te produceren, zoals fruit, noten, groenten en kruiden. Tegelijkertijd is een voedselbos ook goed voor de natuur en biodiversiteit: een voedselbos is een ecosysteem waarin alle planten en dieren samenwerken. Grote bomen geven schaduw en bescherming, struiken groeien daaronder, en op de grond groeien kruiden en groenten. Bloemen trekken bijen en andere nuttige insecten aan. Deze diversiteit maakt het voedselbos gezond en veerkrachtig, net als een normaal bos. Kortom, een voedselbos is een plek waar de natuur en de mens samenwerken om op een duurzame manier voedsel te produceren!

Utrechtse voedselbossen

In de provincie Utrecht zijn zo’n 20 voedselbossen actief en aangesloten bij een Voedselbossen Netwerk, dat de Natuur en Milieufederatie Utrecht coördineert. De voedselbossen in het Voedselbossen Netwerk gaan samen op excursies en workshops en wisselen kennis uit. Want hoewel ieder voedselbos uniek is, zijn veel van de uitdagingen toch hetzelfde.

Op zaterdag 24 augustus slaan de voedselbossen in de provincie de handen voor het eerst ineen voor een Open Voedselbossen Dag. Je bent welkom in onderstaande voedselbossen:

  • Voedselbos Amersfoort (Amersfoort)
  • ’t Boswijtje (Austerlitz)
  • Binnenbos (Driebergen-Rijsenburg)
  • Voedselbos Leusden (Leusden)
  • Voedselbos SchaikseWeelde (Leerdam)
  • Voedselbos Rhenen – Elst (Rhenen – Elst)
  • Voedselbos de Geeren (Schoonrewoerd)
  • Het LEKkere Bos (Tienhoven aan de Lek)
  • Wijkse Voedselbos (Wijk bij Duurstede)

De tijden van de rondleidingen verschillen per voedselbos. Voor sommige activiteiten moet je je aanmelden i.v.m. een beperkt aantal plaatsen. Je vindt alle informatie per voedselbos op deze pagina.

Let op: eerder was gecommuniceerd dat Voedselbos Gedeelde Weelde in Oudewater ook open zou gaan, maar deze blijven door omstandigheden helaas toch gesloten.

Meer weten? Neem contact op met Isabel of Evelien!