Handboek Bouwen voor de toekomst

Handboek Bouwen voor de toekomst

Nog nooit stond een generatie voor zoveel verstrekkende transities tegelijkertijd. De omslag naar een circulaire economie; klimaatadaptatie; energietransitie; biodiversiteit; mobiliteitstransitie; verstandig en efficiënt ruimtegebruik; oplossen van de wooncrisis; en hervorming van de landbouw. We krijgen die acht opgaven alleen voor elkaar als we tijdens het bouwen van de tien duizenden nieuwe woningen in onze provincies kiezen voor het hoogste niveau van duurzaamheid en aangename, leefbare wijken creëren om te werken en gezond te leven.

Een handboek vol inspiratie

We publiceerden daarom het Handboek ‘Bouwen voor de Toekomst’. Dit handboek bevat een schat aan informatie en talloze voorbeelden en citaten van experts die laten zien dat duurzame woningbouw in Nederland al lang plaatsvindt. Het behandelt alle relevante thema’s, waaronder energie, circulariteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit, gezondheid, drinkwater en mobiliteit. Ook gaat het in op verstandig ruimtegebruik, sociaal duurzame wijken en wat het de landbouwsector oplevert.

We roepen gemeenten op zich aan te sluiten bij het Convenant Toekomstbestendig bouwen en hierbij te kiezen voor het hoogste ambitieniveau: goud. Hoe meer ondertekenaars van dit Convenant, hoe eerder we met elkaar echt overstappen op toekomstbestendige bouw. We hopen dat dit handboek gemeenten, bouwpartijen, woningcorporaties inspireert en motiveert om zich in te zetten op toekomstbestendige bouw. Zo werken we samen met de bouwsector aan het halen van de doelen uit het klimaatakkoord.

Hieronder kun je het Handboek doorbladeren en/of downloaden. Voel je vrij om het handboek te delen in je netwerk.

Download het handboek

In 2022 publiceerde de NMU de eerste versie van het Handboek Bouwen voor de Toekomst. Het handboek relateert aan het Convenant Toekomstbestendig Bouwen. Het Convenant werd door steeds meer partijen buiten de MRA regio en provincie Utrecht ondertekend. Ook noemde en roemde minister Hugo de Jonge ‘het Utrechts keurmerk’. Collega Natuur en Milieufederaties in andere provincies wilden ook met dit thema aan de slag. En zo kwam er de landelijke editie van het Handboek.

De Natuur en Milieufederatie Utrecht heeft een belangrijk aandeel gehad bij de totstandkoming van het Convenant Duurzame Woningbouw in de provincie Utrecht. De kennis die zij vergaarde tijdens interviews en inhoudelijke sessies, heeft zij gepubliceerd in het Handboek Bouwen voor de Toekomst. 

Dit handboek is een schat aan informatie en bevat talloze voorbeelden en citaten van experts die laten zien dat duurzame woningbouw niet alleen mogelijk is, maar ook al plaatsvindt. Het behandelt alle relevante thema’s, waaronder energiepositief, circulair, biobased, klimaatadaptief, natuurinclusief en gezonde leefomgeving.  Neem een kijkje en laat je inspireren! 

Onze hoop is dat de inhoud van dit handboek mensen en organisaties zal motiveren om zich aan te sluiten bij de hoogste ambities van het Convenant Toekomstbestendig Bouwen , namelijk het behalen van de  gouden status. 

 

Meer informatie of vragen? Neem contact op met Ieke!

Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving