Chillen met de buren
Chillen met de buren op een groene parkeerplaats
Wat doen de mensen die bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht werken eigenlijk zelf om hun eigen voetafdruk te verlagen? Ieke Benschop woont al 11 jaar in haar huis in Utrecht en keek altijd uit op een straat vol met auto’s. Ze stelde zich voor hoe gaaf het zou zijn om vanuit haar huis niet naar auto’s te kijken maar naar groen. Vorig jaar zomer bleken meer buren zo’n wens te hebben en ze gingen aan de slag om parkeerplaatsen om te toveren tot een groene oase in de straat…
december 13, 2021
Interview met Ieke Benschop
De straattuin van Ieke
Ieke is projectleider Duurzame Daken bij de NMU. In haar vrije tijd vergroent ze haar buurt.
Ieke en haar buurvrouw hebben zelf nooit een auto gehad en gebruikten de parkeerplaatsen voor de deur niet. Ze wilden graag een plek om elkaar te kunnen ontmoeten en te genieten van het groen. Ieke ontdekte de ‘2% regeling’: het is beleid om 2% van de parkeerplaatsen in Utrecht op te heffen ten behoeve van meer groen, fietsparkeerplaatsen of speelvoorzieningen. De ambtenaar van de gemeente reageerde positief, en ook het wijkbureau. Als Ieke en haar buren konden aantonen dat er voldoende draagvlak in de straat was om de tuin te realiseren, konden ze een aanvraag indienen bij het initiatievenfonds van de gemeente. Ze organiseerden een handtekeningenactie; bijna iedereen in de buurt zette meteen enthousiast zijn of haar handtekening.
Een groepje buren heeft samen de schouders eronder gezet. Ieke deed het contact met de gemeente. Een buurvrouw heeft de ontwerpen voor de plantenbak gemaakt; begin juli 2021 werd de tuin aangelegd, in de zomer hebben de buren volgens een watergeefschema trouw de planten water gegeven.
Waarom word je er blij van?
”De biologisch geteelde planten doen het goed, en de bloemenzee is een fantastische oase tussen de auto’s in de straat. Het is echt leuk om te zien hoe positief mensen die langslopen, reageren. Het contact in de buurt is erg fijn; het tuintje is van iedereen.”
En het leuke is dat dit in meer buurten kan! De gemeente Utrecht heeft beleid om dit soort initiatieven te ondersteunen. Woon je in Utrecht? Neem dan het project van Ieke als voorbeeld en ga zelf aan de slag! Kijk voor informatie over deze regeling op de site van de gemeente Utrecht, daar zie je meteen hoeveel parkeerplekken er in jouw wijk nog omgetoverd mogen worden.
Woon je in een andere gemeente en wil je dit ook, stap dan naar je gemeente en bepleit een vergelijkbare regeling als in Utrecht voor jouw gemeente!
Wat doe je nog meer?
Ieke vindt het heel fijn om zo min mogelijk schade te berokkenen aan de natuur; ze heeft het huis volledig geïsoleerd, en heeft een groen dak. Het groene dak geeft meer biodiversiteit; het blijft koeler in de slaapkamer eronder en het houdt water vast, dus geen last van te veel water in de tuin. De bovenburen worden erg blij van het uitzicht.
Wat draag je bij aan een betere wereld?
Ieke eet al lang vegetarisch, heeft geen auto en drinkt erwtenmelk in de cappuccino (dit moet je echt eens proberen!) Ieke werkt sinds begin 2020 op het werkveld klimaatadaptatie aan het programma duurzame daken; erg fijn om mensen uit eigen ervaring te kunnen helpen. Haar volgende stap? Van het gas af!
servicepunt gezonde mobiliteit
Artikel in wijkkrant de Rivierdichter | |
Tags:
Ieke Benschop
Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving