Biobased Isoleren

Utrechtse Aanpak Biobased Isoleren

Utrechtse Aanpak Biobased Isoleren

In Nederland moeten vóór 2027 alle slecht geïsoleerde woningen (label E t/m G) geïsoleerd zijn. Ook in Utrecht zetten gemeenten en woningcorporaties zich in voor deze opgave. Alliantie Cirkelregio Utrecht, Building Balance, Natuur en Milieufederatie Utrecht, Cirkelstad en de provincie Utrecht bundelen hun krachten om binnen deze isolatieopgave de toepassing van biobased materialen te stimuleren. Met concrete acties en praktische ondersteuning geven deze partijen een stevige impuls aan duurzame isolatiematerialen in de provincie Utrecht. Dit is de Utrechtse Aanpak Biobased Isoleren! Ontdek op deze webpagina wat deze ondersteuning voor jou kan betekenen en neem vooral contact met ons op als je er gebruik van wilt maken of vragen hebt.

Klik direct door op deze webpagina naar ondersteuning voor:

Bewonersinitiatieven  Bedrijven  Gemeentes

Algemene informatie over Biobased Isoleren:

 

Wat is biobased isoleren?

Woningen worden vaak geisoleerd met reguliere materialen zoals Supafil, Reflectiefolie en HR++ Parels. Het productieproces van reguliere isolatiematerialen kost veel energie en stoot veel CO2 uit. Zo kost het zo’n 1400 graden Celsius om van steen, steenwol te maken. Ook worden veel isolatiematerialen gemaakt van chemische en fossiele grondstoffen. Deze materialen isoleren goed, maar zijn niet milieuvriendelijk en kunnen ongezond zijn voor mens en dier.

Gelukkig zijn er steeds meer duurzame alternatieven op de markt onder de naam ‘biobased isolatie’. Deze materialen worden op een duurzame manier geteeld, verwerkt, vervoerd en toegepast. Denk aan vlas, hennep, olifantsgras, gerecycled katoen, schapenwol en stro. Werken met biobased materiaal is bij veel Nederlandse huiseigenaren en aannemers nog minder bekend dan werken met reguliere isolatiematerialen. Daarnaast hebben bewoners extra vragen over biobased materialen en is het nog echt zoeken naar geschikte samenwerkingspartners. Laat dit je er niet van weerhouden, want er wordt van alle kanten hard gewerkt om biobased isoleren de norm te maken!

Naast dat biobased isoleren voordelen oplevert voor de werkers (geen brandende ogen, jeuk, long- en luchtwegklachten), levert het bewoners een gezond binnenklimaat op. Biobased materialen houden huizen in de zomer beter koel dan reguliere materialen. Net als bij regulier isolatiemateriaal worden biobased materialen verwerkt tot matten, platen en losse vezels om in te kunnen blazen.

Welke biobased isolatiematerialen bestaan er?

In de Gids Biobased Isoleren van Kies Biobased vind je alle opties op het gebied van biobased isolatiemateriaal, plus bedrijven in jouw buurt die met biobased materialen werken. De gids wordt jaarlijks geüpdate, dus je hebt zo altijd een actueel overzicht.

Lancering ‘Utrechtse Aanpak Biobased Isoleren’

In Nederland moeten de slechtst geïsoleerde woningen (label E t/m G) geïsoleerd zijn vóór 2027. Ook in Utrecht wordt hier hard aan deze opgave gewerkt. Op 31 mei 2024 lanceren Alliantie Cirkelregio Utrecht, Building Balance, Natuur en Milieufederatie Utrecht, Cirkelstad en de provincie Utrecht de ‘Utrechtse Aanpak Biobased Isoleren’. Zij bundelen hun krachten om biobased isoleren een impuls te geven als belangrijk onderdeel van de energietransitie en de circulaire economie. Met concrete acties en praktische ondersteuning bevorderen deze partijen het gebruik van duurzame isolatiematerialen in de provincie. Meer dan 20 marktpartijen hebben zich al uitgesproken voor steun en staan klaar om deze grote opgave biobased uit te gaan voeren.

Zie de volledige toelichting op de flyer Utrechtse Aanpak Biobased Isoleren en ontdek wat deze aanpak voor jou kan betekenen. 

Ondersteuning Biobased Isoleren voor bewonersinitiatieven

  • FAQ-lijst: Het Servicepunt Energie biedt een uitgebreide FAQ-lijst met veelgestelde vragen van buurtgenoten over biobased isoleren, speciaal voor bewonersinitiatieven. 
  • Collectieve Inkoopacties: Leer hoe je collectieve inkoopacties kunt organiseren. 
  • Lokale Bedrijven: Ontdek welke bedrijven in de buurt je kunnen helpen met biobased isolatie. 
  • Flyer Biobased Isoleren: Verkrijg een flyer met informatie en lokale adressen door te mailen naar Wytze.  
  • Trainingen: Volg trainingen biobased isoleren voor energieambassadeurs via het Servicepunt Energie.  
  • Promotiepakket: Vraag een promotiepakket met samples aan voor lokale energieloketten via Building Balance door te mailen naar Nienke.  
  • Energieloketten Informatie: Verkrijg informatie voor (lokale) energieloketten over biobased isoleren door te mailen naar Pauline.
  • Handboek Dakisolatie: Gebruik het Handboek Biobased na-isoleren dak met een handig stappenplan.
  • Platform Isoleer Bewust: Bezoek isoleerbewust.nl. 
  • Servicepunt Energie: dé online plek voor ondersteuning van bewonersinitiatieven en coöperaties op het gebied van duurzame energie.

Ondersteuning Biobased Isoleren voor bedrijven

  • Agenda Trainingen: Bekijk de agenda van Building Balance voor diverse trainingen over biobased bouwen en isoleren voor aannemers en installateurs.
  • Kennisbank: Raadpleeg de uitgebreide kennisbank van Building Balance met diverse documenten. 
  • Handboek Dakisolatie: Gebruik het Handboek biobased na-isoleren dak met een handig stappenplan. 
  • Werkgroep Biobased Isoleren: Deel kennis en ervaring met vakgenoten via de werkgroep Biobased Isoleren van Building Balance. Neem contact op via Nienke
  • Platform Isoleer Bewust: Bezoek isoleerbewust.nl. 
  • Deze bouwbedrijven ondersteunen de ‘Utrechtse Aanpak Biobased Isoleren’ van harte: Hagemans, EvidentBouw, Bouwgezond, GroeneBouwmaterialen.nl, Warmteplan, ProClima, BouwNova, Biobased Housing Solutions, Prefab Isolatie, Hempkor/Kingspan, Kwakkenbos, Isolatiespecialist, Bioblow, Bouwmaat.net, FAAY, AZ-isolatie, Bouwbedrijf van Engen, Narrativa Architecten, IsoleerBewust. 
  • Informatie en Ondersteuning: Wil je als bedrijf ook aan de slag met biobased isoleren en ben je op zoek naar informatie? Neem contact op met ketenregisseur Nienke Binnendijk van Building Balance.
  • Handleiding Biobased verduurzamen van de bestaande bouw, voor de professionele markt.

Ondersteuning Biobased Isoleren voor gemeenten

  • Maak gebruik van het netwerk en de ondersteuning voor de uitvoering van het Nationaal Isolatieprogramma, o.a. voorbeeldregelingen, flyer Biobased Isoleren, kennis- en Inspiratiesessies, voorbeeldteksten websites. Neem contact op via Wytze
  • Webinar van Building Balance over rol gemeenten in het stimuleren van isolatie met biobased materiaal. Je kunt dit webinar terugkijken via YouTube of de belangrijkste lessen lezen in de factsheet. 
  • Meer informatie over het Convenant Toekomstbestendig Bouwen (waar biobased isoleren een onderdeel van is) is te vinden via deze link 
  • Handboek Bouwen voor de Toekomst 2.0: een gids vol met goede voorbeelden door het hele land van hoe het wél kan via deze link. 
  • Wil je weten wat je verder als gemeente kan doen of ben je benieuwd naar goede voorbeelden van andere gemeentes? Neem dan contact op met Pauline van Norden van de Natuur en Milieufederatie Utrecht.

Kennisdocumenten 

Overzicht partners en hulplijnen

Deze webpagina over Bioased Isoleren zal in de komende periode verder worden uitgebreid met verschillende soorten ondersteuning. Heb je een vraag of behoefte die niet op de website staat vermeld? Neem dan contact op met een van de onderstaande contactpersonen: 

Vragen of meer weten? Neem contact op met Pauline, Laura, Jessica of Evelien!