Aanpak Energiearmoede

Energiearmoede: van probleem naar oplossing

Mensen die in angst leven omdat ze vrezen voor hun energierekening. Gezinnen die moeten kiezen tussen eten op tafel of de verwarming aan. Mensen die letterlijk in de kou en in het donker zitten. De kranten staan er vol van. Energiearmoede was altijd al een schrijnend probleem, maar door de oorlog in Oekraïne en de sterk stijgende energieprijzen staat het nu in het middelpunt van de belangstelling.

Energiearmoede ontstaat als mensen een woning van lage energetische kwaliteit bewonen én over een laag inkomen beschikken. Ook in de provincie Utrecht komt dit op grote schaal en in bijna alle gemeenten voor. Volgens onderzoek van TNO leeft in gemeenten als Utrecht, Zeist en Veenendaal rond de 6 a 8 procent van de bevolking in energiearmoede. Het gaat dus om tienduizenden huishoudens!

Percentages energie-armoede

 

  • Bekijk de cijfers van alle gemeenten in provincie Utrecht:

    Gemeente Percentage 2020 Percentage 2022
    Amersfoort 4,5 5,5
    Baarn 4 4,9
    De Bilt 5,4 6
    De Ronde Venen 3,5 4,3
    Bunnik 2,6 3,2
    Bunschoten 2,6 3,4
    Eemnes 3,8 4,8
    Houten 1,8 2,7
    Leusden 2,4 2,9
    Lopik 3,8 4,9
    Montfoort 2,7 3,2
    Nieuwegein 3,3 4,4
    Oudewater 5,1 5,8
    Renswoude 3,3 3,7
    Rhenen 5,6 6,3
    Stichtse Vecht 3,6 4,3
    Soest 5,5 6,3
    Utrecht 4,8 5,7
    Utrechtse Heuvelrug 4,3 5
    Veenendaal 7,7 8,4
    Vijfheerenlanden 4,2 5,2
    Woerden 3,3 4,1
    Woudenberg 2,9 3,4
    Wijk bij Duurstede 4,1 4,9
    Ijsselstein 4,7 5,6
    Zeist 6,9 7,8

 

Gelukkig bestaan er inmiddels vele initiatieven om energiearmoede te lijf te gaan. Gemeenten scherpen hun beleid aan en bieden concrete ondersteuning in de vorm van advies, subsidies en gratis isolatie materiaal.

 

Waar kan ik terecht met vragen over energiearmoede?

 

Het aantal energiecoaches groeit spectaculair. Steeds meer burgers en hun organisaties komen in actie en bieden hun medebewoners hulp aan. Zoals bijvoorbeeld in de wijk Smitsveen in Soest waar huishoudens geholpen zijn met tochtstrips, spaarlampen en radiatorfolie.

 

“Mensen met een kleine beurs hebben vaak heel andere dingen aan hun hoofd dan energiebesparen. Maar ze hebben wel last van de hoge gasprijzen. Door naar de mensen toe te gaan, kunnen wij hen steeds beter op weg helpen.”

Gerrit Vledder, projectleider Energie in Smitsveen

 

Ook de NMU draagt haar bescheiden steentje bij aan het oplossen van energiearmoede. Dit doen we vanuit de visie dat duurzame energie en energiebesparing een belangrijk deel van de oplossing zijn. Via ons Servicepunt Energie adviseren en ondersteunen wij gemeenten en burgerinitiatieven over de aanpak van energiearmoede. We geven trainingen, faciliteren kennisuitwisseling, doen onderzoek, brengen publicaties uit en geven besparingstips. Ook bieden wij – in samenwerking met FIXbrigade.nl – ondersteuning aan gemeenten, burgerinitiatieven en woningcorporaties bij het opzetten van FIXbrigades.

Lancering FIXbrigade in provincie Utrecht

Houten is de eerste gemeente van Utrecht die een FIXbrigade heeft gekregen. Dat zijn handige mannen en vrouwen die huizen energiezuiniger maken. Met relatief kleine maatregelen, zoals kieren dichten en het aanbrengen van radiatorfolie, wordt de energierekening omlaag gebracht. Dit is gratis voor de bewoners, en die krijgen daarnaast ook nog een energieadvies. De eerste woningen zijn op 26 augustus 2023 aangepakt.

De FIXbrigade Houten is een samenwerking tussen de gemeente Houten, Woonin, Wij 3.0, EnergieRijk Houten, NMU, Provincie Utrecht, Coöperatie Duurzaam Eiland en FIXbrigade Nederland.

 

“Energiebesparing levert een belangrijke bijdrage aan het oplossen van energiearmoede. Gezien de grote urgentie moet het grondig en snel gebeuren. Daarom zet de NMU zich in voor de FIXbrigade.”

Geert Ritsema, projectleider Energietransitie (NMU)

 

 

Voor meer info neem contact op met:

Profiel Laura Smid

Laura Smid

Projectleider klimaat – duurzame energie

06 81 929 676 E-mail LinkedIn